sluit

Samir Calixto

Dido Aeneas Us & All

DIDO ÆNEAS US & ALL is de nieuwe dansvoorstelling van Samir Calixto over de transformatie van jij en ik naar wij als samenleving – uitgevoerd door Calixto zelf en danseres Erika Poletto.

De opera Dido en Aeneas, rond 1688 geschreven door de Engelse componist Henry Purcell, is een mijlpaal in zowel de muziekgeschiedenis als de westerse cultuur. Het werk, geïnspireerd op de boeken V en VI uit Vergilius’ Aeneis, concentreert zich op de tragisch mislukte verhouding tussen de twee mythische personages, en reikt toch veel verder dan dat. Het is door de grenzen tussen romantische en spirituele liefde in dit epische werk op te zoeken dat choreograaf Samir Calixto de reis van deze nieuwe creatie zal ondernemen.

De liefde vanuit een breed spectrum

Door een licht te werpen op ons voortdurende verlangen naar onze wederhelft – en de merkwaardige paradox van onze constante staat van eenzaamheid – bekijkt dit nieuwe werk de liefde vanuit een breder spectrum. Het confronteert onze beperkte visie op romantische liefde met een bredere, universele liefde die ligt in wederzijdse vrijheid en het begrijpen van onze plaats in een groter geheel – een thema dat zo vaak terugkomt in het oeuvre van de choreograaf.

Een persoonlijke reis naar een bewuster mens

In DIDO ÆNEAS US & ALL definieert het accepteren van iemands inherente eenzaamheid een persoonlijke reis om een bewuster mens te worden. Twee dansers – Calixto zelf en danseres Erika Poletto – zullen deze fysieke reis ondernemen waarin de intensiteit van de dans de vele tinten zal onthullen van wat wij definiëren als liefde, in een diepgaande zoektocht naar de uiterste betekenis ervan.

DIDO ÆNEAS US & ALL is een coproductie van Matter Affects (NL), Scenario Pubblico (IT), Schouwburg De Lawei (NL)/ Steptext Dance Project (DE) en Dansverkstæðið (IS). 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?