sluit

Shrew her Bijgeboekt

Theater en gesprek over gendernormen

Aan de vooravond van coming out day presenteren wij in samenwerking met SchoolsOUT, Qtopia Queer Arts Festival, Ieder1Gelijk en COC Regio Nijmegen de wervelende theatervoorstelling Shrew Her. Wat is de invloed van onze gendernormen op traditionele instituties als het huwelijk? We kijken naar Shrew Her en gaan in gesprek over genderrollen in de 21ste eeuw.

In de voorstelling Shrew Her zijn we te gast bij de bruiloft van Kate & Petruchio. Tijdens de receptie krijgen de gasten het woord. We horen een expert vertellen over de kracht van rituelen en hoe je die zelf vorm kunt geven. Hoe zien onze moderne rituelen eruit? We luisteren naar stellen die ooit voor het eerst als homoseksuelen mochten trouwen. Heeft het hen gebracht wat ze ervan verwachten? En wat zegt dit dan over het nu? Past deze exclusieve club nog steeds bij de relaties die we hebben? Als we vrijdenken, welk ritueel doet recht aan de liefde?

THOU SHALL NOT FUCK WITH ME!
Shrew Her vertelt het verhaal van Shakespeare’s Taming of the Shrew. Nieuwe maker Ira Kip onderzocht samen met vijf queer vrouwen in het licht van deze klassieker hoe traditionele man/vrouw-verhoudingen en genderrollen ons persoonlijke beeld en de maatschappij vormen. Het sterke kostuumontwerp van stylist Imruh Asha die steeds nieuwe manieren vindt om gendernormen tot in het absurde aan te zetten, draagt hieraan bij. Het resultaat is een vernieuwend theatraal event waarin beeldtaal, klassiek theater, fysiek spel, dancehall, ritmische teksten en publieksparticipatie één worden.

Shrew Her is een productie van Kip Republic. Bij dit programma hoort een nagesprek. Dit programma is een samenwerking tussen LUX, SchoolsOUT, Qtopia Queer Arts Festival, Ieder1Gelijk en COC Regio Nijmegen.

OVER QTOPIA QUEER ARTS FESTIVAL
Dit programma is onderdeel van het Qtopia Queer Arts Festival. Qtopia Queer Arts Festival 2019 is een tijdelijke kunstomgeving in Nijmegen, van vrijdag 4 t/m zondag 20 oktober. Het festival programmeert kunstwerken die heteronormatieve aspecten in de samenleving onderzoeken. Ze nodigen je uit om je eigen perspectief te ontwarren en te onderzoeken tijdens onze vele activiteiten; van beeldende kunst exposities tot workshops, performances, lezingen en feestjes. Qtopia wil normativiteiten, machtsstructuren en onderdrukkende systemen kritisch bevragen en omverwerpen. Daarbij willen ze een realiteit tonen die oneindig veel meer schakeringen heeft dan slechts de simplistische en binaire versie die we meestal voorgespiegeld krijgen. Naast het presenteren van kunstwerken is Qtopia een platform voor kunstwerkers en kunstenaars die zich verbonden voelen met queer onderwerpen. Tot slot wil het festival ook een momentum creëren voor interactie en dialoog – voor mensen uit Nijmegen en daarbuiten, voor iedereen die geïnteresseerd is in deze thematiek.

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?