sluit

Stichting Haring | Toneelschuur Producties

Safe Space

SAFE SPACE gaat verder waar Abke Harings eerdere succesvolle performancevoorstellingen ophielden: In UNISONO zocht iemand die sterft naar houvast in geloof. In PLATINA bleef iemand achter na een laatste vergeefse poging tot verzoening. SAFE SPACE gaat over het zoeken van houvast, en over de angst voor het loslaten ervan.

We vinden in deze tijd houvast in een leven buiten onszelf , digitaal en draagbaar en doen er alles aan om langs angsten heen te scheren, in plaats van ze aan te raken. SAFE SPACE is een muzikale voorstelling voor drie lichamen en stemmen op zoek naar een manier om angsten te bezweren.

Abke Haring schrijft en regisseert deze poëtische muzikale performance en speelt hem samen met Ella Kamerbeek en Marlies Heuer.

UIT SAFE SPACE:
“om maar niet
te voelen
te realiseren
te weten
dat je te ver van jezelf
op een vreemde plek waar het koud is en donker
of juist heel heet en te licht
met een adem die ergens achter in je strot rent
en gedachten die in je voorhoofd tollen
jezelf in vragen bij elkaar houd

het zoeken naar een religie zonder god
een reden tot leven
zonder werkelijke connectie tot het zelf
de noodzaak aan houvast
en
het zoeken ernaar
op de verkeerde plek
namelijk
buiten
jezelf
want erbinnen
is angst

om erna te beseffen
dat je jezelf bent verloren
door het hooghouden
van een ander ik”

ABKE HARING (1978) schrijft theater, regisseert en acteert. Van 2010 tot 2018 was ze als theatermaker en actrice verbonden aan Het Toneelhuis in Antwerpen. Hier was zij te zien in vele producties zoals Bloed en Rozen, De welwillenden en De dingen die voorbijgaan, met als hoogtepunt haar titelrol in Hamlet vs Hamlet, (coproductie van Het Toneelhuis / Toneelgroep Amsterdam, regie: Guy Cassiers). Voor deze rol ontving ze in 2014 de Theo d’Or, voor beste vrouwelijke hoofdrol.

In haar eigen creaties, HOUT, FLOU, Song#2, TRAINER, UNISONO en PLATINA eist het fysieke ‘performance’- element duidelijk zijn plek op, wat samen met de sterke sfeerschepping en beeldcreatie de term ‘triptheater’ uitlokt bij de pers als typering van haar werk. Vanaf seizoen 2018-2019 werkt zij als freelance maker en actrice, o.a. in de Toneelschuur productie De koning sterft. SAFE SPACE is de eerste productie vanuit haar eigen stichting, STICHTING HARING en wordt gemaakt in coproductie met Toneelschuur Producties.

 • “De stijl van Haring sluit uitstekend aan bij een periode waarin we allemaal een gevoel van opsluiting en eenzaamheid ervaren. De manier waarop componist Jimi Zoet de tekst laat na-echoën benadrukt het gevoel gek te worden van je eigen gedachten, het dwangmatige cirkelredeneren, de monomane focus op de eigen directe omgeving. De drie actrices lijken door hun choreografie drie aspecten van hetzelfde personage te zijn – hun samenzijn geeft geen verlichting aan het gevoel van isolement, omdat ze vooral op zichzelf gericht zijn.”
   Theaterkrant
  • “Bijna helemaal niks doen, dat is heel moeilijk en deze actrices zijn er goed in; Marlies Heuer voorop, de koningin van de mime, die enorm mooi smartelijk kan kijken en het heel langzaam haar hand optillen tot een dramatische gebeurtenis weet te maken.”
    NH Dagblad
   • “Ditmaal schreef ze een repetitieve taalpartituur die draait om het bezweren van angst.”
    NRC
   • “Abke Haring overlegt met haar medespelers op het achtertoneel. Een gestileerd fluisteren is het, buiten gehoorsafstand van het publiek, alsof ze strategieën doornemen voor de voorstelling. Dan zijn ze eruit en begint het. Zo is meteen het signaal afgegeven dat het publiek niet altijd actief bij de voorstelling zal worden betrokken.”
    de Volkskrant