sluit

Tango Extremo & Joris Lutz

Vaudeville

Tango Extremo duikt in de muzikale smeltkroes van de nachtclubs uit de jaren ’20 en ’30, in Berlijn en Parijs waar na WOI, jazz, folklore en klassieke muziek zich virtuoos vermengen met variëté en amusement. Dit alles komt samen in Vaudeville, daar waar nachtbrakers en extravaganten elkaar ontmoeten.

Johan is geen nachtbraker en alles behalve extravagant, maar er is iets aan Club Vaudeville dat hem mateloos intrigeert. ’s Avonds staat hij vaak onder het schijnsel van een lantaarnpaal te kijken wie er allemaal de club binnengaan. Soms zet hij zelfs een paar passen richting de entree. Zijn collega’s bij de bank of zijn vrouw en twee zoons zullen het nooit begrijpen, Johan begrijpt het zelf niet eens. Wat zou een keurige man te zoeken hebben in zo’n obscure kelder vol criminelen en kunstenaars? Dat is precies wat Johan deze nacht uit gaat zoeken.

Als hij voet in Vaudeville zet, opent Mackie Magnolia de avond net met ‘I’m just a gigolo’. Dat zet de toon voor een nacht vol ontdekkingen in de duistere wereld van teveel drank, te weinig liefde, van louche handel in alles wat God verboden heeft. Een wereld vol decadente, melancholische glamour èn muziek. Muziek die het leven niet mooier wil maken dan het is, maar het juist intens en vol wil laten klinken. Als Mackie Magnolia ‘Surabaya Johnny‘ of ‘Ich bin von Kopf bis Fuss aus Liebe eingestellt’ zingt, waant Johan zich in het Berlijnse Tingel Tangel Theater, ‘Mon homme’ en ‘Hot hot hot dance’ doen de Folies Bergère en de Moulin Rouge in Parijs voor zijn ogen tot leven komen. Plaatsen waar Johan nooit dacht ooit te komen. Zijn leven bestaat uit werken bij de bank om de hypotheek te betalen aan diezelfde bank. En hij dacht dat hij goed bezig was. Tot vannacht. ‘I ain’t got nobody… I’m so sad and lonely, ’zingt Mackie Magnolia.

En dan realiseert Johan zich dat hij en Mackie helemaal niet zoveel verschillen. Het enige verschil is dat Johan ooit voor zekerheid ging en Mackie koos voor het nachtleven. En nu Johan daar is, denkt hij: wat zou er gebeuren als hij Vaudeville nooit zou verlaten?

Tango Extremo brengt met Vaudeville in hun achtste voorstelling een muzikale ode aan de kracht van de mens om zich staande te houden, om door te leven, ook al zijn we ‘just a gigolo’.

www.tangoextremo.com

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?