sluit

Theater Bellevue & Roeland Hofman

De Verschrikkelijke Wittgenstein
#jongehonden
#topcast

Theater Bellevue presenteert de galzwarte thrillerkomedie De Verschrikkelijke Wittgenstein, geschreven en geregisseerd door Roeland Hofman, over de eenarmige, trianieke pianist Paul Wittgenstein.

DE VERSCHRIKKELIJKE WITTGENSTEIN
Pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein, gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst en heeft weinig geduld met iedereen die hier ander over denkt. Elke zondag geeft hij pianoles aan huis, onder andere aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De kinderen hebben zo’n hekel aan hun veeleisende pianoleraar dat ze een gewelddadig plan bedenken om een punt te zetten achter zijn ellendige indoctrinatie. Wittgenstein krijgt hier lucht van en bedenkt op zijn beurt een tegenzet om de twee te straffen voor hun gedrag. Wat volgt, is een spel vol intriges, verfijnde scheldpartijen, botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen en een dramatisch slotakkoord.

ROELAND HOFMAN OVER PAUL WITTGENSTEIN:
“Paul Wittgenstein was een enorm intelligente en wilskrachtige man – hij verloor zijn arm maar ging daar niet over miepen -, maar tegelijk is hij compleet onmogelijk. Hij houdt zich, bijna tot op het autistische af, vast aan de normen en waarden van een wereld die allang niet meer bestaat. Die kinderen lijken wel twee kleine Trumpjes, alleen maar bezig met zichzelf; competitie en snel succes, in plaats van de verheffende waarden van kunst en goede omgangsvormen waar Wittgenstein zo voor staat. Die twee werelden wil ik laten botsen. Juist omdat dit nu zo relevant is.” 

theaterbellevue.nl / #jongehonden #topcast

 • Hofman heeft met De Verschrikkelijke Wittgenstein een prettige lunchvoorstelling gemaakt, waarbij het publiek zich kan laten verrassen door de doortraptheid van de personages en de gekke wendingen van het plot zonder dat het op een enkel moment lastig te volgen is.
   Theaterkrant
  • Vermakelijk toneel, van het kaliber lichte lunch.
    Trouw
   • De humoristische tekst van Roeland Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende, van sadistische humor naar taalgrappen.
     NRC
    • Martijn Nieuwerf zet de docent neer als egocentrisch én ontroerend (...) in deze vermakelijke, lichtvoetige theaterthriller.
      De Volkskrant
     Attend

     De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

     Ja, graag!

     jouw voorkeur

     Aanmelden