sluit

Theater Bellevue & Roeland Hofman

De Verschrikkelijke Wittgenstein
#jongehonden
#topcast

Theater Bellevue presenteert de galzwarte thrillerkomedie De Verschrikkelijke Wittgenstein, geschreven en geregisseerd door Roeland Hofman, over de eenarmige, trianieke pianist Paul Wittgenstein. Met Martijn Nieuwerf in de hoofdrol. “Intelligente komische thriller”, aldus Scènes (★★★★).

Pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein, gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst en heeft weinig geduld met iedereen die hier ander over denkt. Elke zondag geeft hij pianoles aan huis, onder andere aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De kinderen hebben zo’n hekel aan hun veeleisende pianoleraar dat ze een gewelddadig plan bedenken om een punt te zetten achter zijn ellendige indoctrinatie. Wittgenstein krijgt hier lucht van en bedenkt op zijn beurt een tegenzet om de twee te straffen voor hun gedrag. Wat volgt, is een spel vol intriges, verfijnde scheldpartijen, botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen en een dramatisch slotakkoord.

OVER ROELAND HOFMAN
Roeland Hofman (1982) is theaterregisseur en -schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Toneelgroep ECHO. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij.

ROELAND HOFMAN OVER PAUL WITTGENSTEIN:
“Paul Wittgenstein was een enorm intelligente en wilskrachtige man – hij verloor zijn arm maar ging daar niet over miepen -, maar tegelijk is hij compleet onmogelijk. Hij houdt zich, bijna tot op het autistische af, vast aan de normen en waarden van een wereld die allang niet meer bestaat. Die kinderen lijken wel twee kleine Trumpjes, alleen maar bezig met zichzelf; competitie en snel succes, in plaats van de verheffende waarden van kunst en goede omgangsvormen waar Wittgenstein zo voor staat. Die twee werelden wil ik laten botsen. Juist omdat dit nu zo relevant is.” 

OVER MARTIJN NIEUWERF
Martijn Nieuwerf maakte op 13-jarige leeftijd zijn acteerdebuut als hoofdrolspeler Maarten in de populaire jeugdserie De Zevensprong. Hij was een van de oprichter van de theatergroep ’t Barre Land, met wie hij vele voorstellingen in binnen- en buitenland maakte. De laatste jaren is hij o.a. te zien geweest in producties van DeLaMar en Toneelgroep Oostpool en Flikken Maastricht. Eerder dit seizoen was Martijn Nieuwerf te zien in Caligula hij werd onderscheiden met de Arlecchino op het Theater Festival.

PODCAST OVER DE VERSCHRIKKELIJKE WITTGENSTEIN
Schrijver en regisseur Roeland Hofman ging in gesprek met Tom Helmer over Paul Wittgenstein en de komedie die hij geïnspireerd op het laatste deel van zijn leven schrijft en regisseert. Luister hier de podcast.

theaterbellevue.nl / #jongehonden #topcast

 • Intelligente komische thriller
  Scènes
 • Martijn Nieuwerf zet de docent neer als egocentrisch én ontroerend (...) in deze vermakelijke, lichtvoetige theaterthriller.
  De Volkskrant
 • De humoristische tekst van Roeland Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende, van sadistische humor naar taalgrappen.
   NRC
  • Vermakelijk toneel, van het kaliber lichte lunch.
    Trouw
   • Hofman heeft met De Verschrikkelijke Wittgenstein een prettige lunchvoorstelling gemaakt, waarbij het publiek zich kan laten verrassen door de doortraptheid van de personages en de gekke wendingen van het plot zonder dat het op een enkel moment lastig te volgen is.
     Theaterkrant
    Attend

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

    Ja, graag!

    jouw voorkeur

    Aanmelden