sluit

Theater & Gesprek – De Zaak Shell

Nimma aan zee

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een pleidooi; in De zaak Shell komen al die stemmen samen. “De zaak Shell is documentair theater van het allerhoogste niveau.”, aldus Scènes. Met nagesprek met de makers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit!

De laatste mannelijke witte neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren? Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches van en interviews met Shell, ploegden beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms of buurmannen tijdens gesprekken over klimaatverandering. Ze willen weten welke beelden, argumenten en retoriek ervoor zorgen dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem. In De Zaak Shell komen al deze stemmen samen: van de twijfelende burger tot het door aandeelhouders gestuurde bedrijf en van de machteloze overheid tot de verslaafde consument. De voorstelling toont pijnlijk duidelijk hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Zaterdag: met nagesprek met de theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit. 

Zondag: met nagesprek met de theatermakers Rebekka de Wit en Anoek Nuyens, en aansprakelijkheidsjurist Marieke Palstra van de Radboud Universiteit.

DATA & TIJDEN

ZATERDAG 11 SEPTEMBER
20.00 – 22.00 uur | Theater & Gesprek – De Zaak Shell – Frascati | Theaterzaal LUX

ZONDAG 12 SEPTEMBER
15.00 – 17.00 uur | Theater & Gesprek De Zaak Shell – Frascati | Theaterzaal LUX

Onderdeel van het Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee

Dit programma is onderdeel van het Kunst voor klimaat festival 2021, waarbij LUX jong en oud publiek uitnodigt om via verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden rondom de klimaatuitdaging. Hiervoor zet LUX diverse kunstvormen in, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden. (Internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers en klimaatexperts komen van vrijdag 10 t/m zondag 12 september naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan. Bekijk het programma.

 • Een groot en beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De zaak Shell doet het
  De Volkskrant
 • De Zaak Shell laat zien dat we allemaal onderdeel zijn van het probleem maar ook van de oplossing
  NRC
 • Slimme en geestige analyse van de klimaatcrisis
   Theaterkrant
  Attend

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?