sluit

George & Eran Producties

Lenny

Lenny is een razend actuele voorstelling van Eran Ben-­Michaël (George & Eran lossen wereldvrede op!) in nachtclub­-setting waar toneel, muziek en stand-up comedy samenkomen.

Acht acteurs, comedians en muzikanten spelen de onontkoombare opkomst en ondergang van een briljante komiek. Deze voorstelling wordt slechts in enkele steden gespeeld.

“I’m not sick.
The world is sick and I’m the doctor”
Lenny Bruce

In de ronkende jaren zestig was Lenny Bruce Amerika’s meest controversiële stand­-up comedian. Hij schudde kuis en hypocriet Amerika wakker met messcherpe analyses. Lenny werd tijdens zijn leven tientallen keren door de politie gearresteerd omdat hij ‘verboden’ woorden gebruikte in zijn act. Hij was een strijder voor de vrijheid van meningsuiting. Waar zou Lenny Bruce het in deze tijd over hebben?

Interessant aan het conflict tussen Bruce en staat is de censuur, zegt regisseur Eran Ben-Michaël. „De censuur van buiten is inmiddels veranderd in zelfcensuur. Een tekening van een profeet of een gedichtje over Erdogan kan leiden tot een aanslag of vervolging. Satire is niet vrijblijvend meer, dus verleggen kunstenaars de grenzen. Ze worden voorzichtiger. Dat roept de vraag op wat Lenny zou hebben gedaan.”

De Volkskrant beloonde de voorstelling met vier sterren. ‘Onze tijd heeft behoefte aan een Lenny Bruce’, schrijft recensent Vincent Kouters. ‘Naarmate tempo en grapdichtheid omhoog gaan, blijkt Lenny een heftige confrontatie tussen theater en realiteit, tussen de jaren zestig en nu, tussen moralisme en verraad.’
En Ben van Gelder in NRC: ‘Acht acteurs en musici laten spannend spel zien, met Mads Wittermans als een intens ingeleefde Lenny Bruce, die ook in zijn conferences allengs overtuigender wordt’.

Tekst: Koos Terpstra, Sander van Opzeeland / regie: Eran Ben­-Michaël

De trailer van Lenny.

De cast van Lenny stelt zich voor.

Dustin Hoffman in Lenny (1974) .

 

  • Onze tijd heeft behoefte aan een Lenny Bruce
    De Volkskrant
  • Sfeervolle voorstelling met de nachtclub als epicentrum
    NRC
  • In het centrum staat Mads Wittermans en hij kan dit. Sodeju, wat is die jongen goed!
    Theaterkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden