sluit

Theater Rotterdam & Davy Pieters

How to build a universe
#jongehonden

Kunnen wij zelf het toeval ensceneren? En als dat zo is, hoe beïnvloedt dat ons perspectief op de wereld? Op ons leven? En op onszelf?

Ons huidige wereldbeeld wordt steeds meer bepaald door algoritmes en technologie. Maar veel inzichten die ons wereldbeeld volledig veranderen, ontdekken we per toeval. Belangrijke momenten in het leven worden vaak bepaald door toeval en geluk. Maker Davy Pieters ontleedt in How to build a universe het toeval. Zullen we in de toekomst in staat zijn ook het meest ongrijpbare te ensceneren?

In de filmische en fysieke voorstelling gaat Pieters aan de haal met het doen van een ontdekking die je niet zocht, serendipiteit. Pieters is geïntrigeerd door het contrast tussen de ingrijpende werking van serendipiteit, toeval en (wetenschappelijke) revoluties in ons leven en de steeds grotere controleerbaarheid van de wereld. Welke bronnen vormen de dominostenen tot de toevallige ontdekking? En hoe verhoudt dit zich tot onze drang naar controle en de technologie die we daarvoor inzetten?

Een bekend voorbeeld uit de kunst zijn de abstracte schilderijen van Wassily Kandinsky. Pek van Andel: ‘Hij schilderde aanvankelijk figuratief, maar toen hij op een dag thuiskwam en een van zijn eigen schilderijen op z’n kant zag staan, waardoor het niets herkenbaars meer voorstelde, dacht hij: dit is zó mooi! En toen bedacht hij dat je dat ook expres kon doen waarmee het de eerste aanzet was tot abstracte kunst.’

“Met vallen en opstaan maken ze (de acteurs) zich menselijk gedrag eigen. Het leidt tot sterke scènes waarin ze stemgeluid ontdekken, het verdriet van verlies ensceneren en tegen de fragiliteit van menselijk leven aanlopen.” Theaterkrant

DAVY PIETERS
Davy Pieters (1988) onderzoekt in haar werk hoe de mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen en de beeldcultuur waarin we leven. Dit vertaalt zij naar beeldende, filmische voorstellingen met fysieke performances die gebruikmaken van de conventies van media en genres.
“Davy Pieters reflecteert in haar voorstellingen vaker op de ‘mediarealiteit’: haar werk wordt beïnvloed door tv, games, social media en reclame.” – NRC

theaterrotterdam.nl / #jongehonden #wiebenik?

THEATER ROTTERDAM IN NIJMEGEN
Ben je liefhebber van Theater Rotterdam? Op vrijdag 8 februari 2019 is de voorstelling Heisenberg van Theater Rotterdam te zien in de Stadsschouwburg.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden