sluit

PUNCH | Carine Crutzen, Willem Voogd, Marisa van Eyle e.a.

Ongerijmd

Gloednieuw initiatief theaterbolwerk PUNCH brengt teksten van nieuwe Nederlandse toneelschrijvers naar het podium. Ongerijmd is een geestig stuk met o.a. Carine Crutzen, Willem Voogd, Marisa van Eyle, waarin je wordt meegenomen op de grillige paden van een verward persoon. Schrijver Frank Siera kroop in het hoofd van Gerrit Achterberg, een geniale dichter die met tbs achter de tralies verdwijnt na de moord op zijn hospita.

De Nederlandse dichter Gerrit Achterberg wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters in de twintigste-eeuwse Nederlandse poëzie. Je hoeft geen liefhebber te zijn van Achterberg om van deze voorstelling te genieten, sterker nog: het is misschien nog interessanter als je hem nog niet kent.

De voorstelling met o.a. topactrice Carine Crutzen (bekend van tv-series als Pleidooi, Oud Geld, de Daltons en de film De zaak Menten) en acteur Willem Voogd (bekend van de tv-serie Mees Kees) neemt je mee op de grillige paden van een verward persoon, iemand die niet meer verantwoordelijk is voor wat hij zegt, schrijft of doet.

“Een geestige taalpartituur rondom de biografie van Gerrit Achterberg: in een speelse tekst leidt Frank Siera de toeschouwer via terzijdes en uitweidingen dwars door een verwoede poging om structuur aan te brengen in een chaotisch bestaan.” – NRC, Sander Janssens

Wanneer ben je niet meer verantwoordelijk voor wat je zegt, schrijft of doet?
Als je als ’s Neerlands grootste dichter je eigen gedachten niet op een rijtje hebt, wat betekenen alle loftuitingen dan nog? Wat als je eigen taal een loopje met je neemt? Als je een moord pleegt, maar ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard? Ongerijmd is veel meer dan een platte biografie. Het is eerder een kakofonie van stemmen die, aan de hand van het tumultueuze leven van Gerrit Achterberg, overzicht en structuur proberen te scheppen.

Voorstelling met nagesprek

PUNCH wil de toneelschrijver zichtbaar maken. Daarom stellen we de schrijver van Ongerijmd Frank Siera graag aan je voor, in het na-programma, aansluitend aan de voorstelling. Dit wordt geleid door Iris Slee, oprichter theaterbolwerk PUNCH. Zo kun je meer te weten komen over de totstandkoming van Ongerijmd en PUNCH en is er een mogelijkheid vragen te stellen aan Frank en Iris.

Over Theaterbolwerk PUNCH

Theaterbolwerk PUNCH brengt teksten van nieuwe Nederlandse toneelschrijvers naar het podium met behulp van een professioneel theaterbolwerk van gerenommeerde acteurs, regisseurs, dramaturgen en toneelschrijvers. PUNCH streeft naar een wereld waarin theaterteksten van nieuwe toneelschrijvers net zo veel in de theaters te zien zijn als de klassiekers en die van bekende en gerenommeerde toneelschrijvers. Theaterbolwerk PUNCH brengt verrassend en verfrissend theater naar het Nederlands theater publiek.

Over Frank Siera

Schrijver en regisseur Frank Siera studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zijn teksten kenmerken zich door de filosofische insteek en muzikaliteit. Ze zijn vaak op een waargebeurd verhaal of mythische legende gebaseerd. ‘Talig’, ‘poëtisch’ en ‘ritmisch’ zijn termen die vaak worden gebruikt om zijn werk te omschrijven.

Ontdek de toekomst van theater | 5 voorstellingen voor € 50,00

Dit jaar zijn we een pilot gestart met de strippenkaart voor nieuwe makers. Ontdek de toekomst van theater en laat je verrassen door het nieuwste werk van piepjonge makers met uitzonderlijk talent, ervaren spelers die hun debuut als maker maken én avontuurlijke makers die voor het eerst in LUX te zien zijn. Dit seizoen 2022-2023 heb je de unieke kans om 5 voorstellingen van deze nieuwe makers voor een totaalprijs van € 50,00 te bezoeken. En je mag de voorstellingen zelf kiezen uit een lijst van de tien geselecteerde voorstellingen in 2022-2023, waaronder deze voorstelling. Meer info & kopen: lux-nijmegen.nl/toekomsttheater.

 • Ongerijmd is zeker een voorstelling waarover je nog lang nadenkt, mede door de vraagstukken, maar ook door de woordkeuzes. Wie heeft ooit woorden verzonnen en wat en waarom hebben ze betekenis? Frank Siera heeft met deze voorstelling zeker een goede eerste voorstelling neergezet.
   ilovetheater.nl, Mieke van der Raay
  • Een verknipte man, opgeknipt door vijf acteurs gespeeld, die elkaar opeenvolgend aanvullen, corrigeren en aanvoeren. In een regie van Hanneke Braam die vlot en niet mis is te verstaan, wordt het leven en werk van Achterberg inzichtelijk en begrijpbaar gemaakt.
    Scenes, Eric Korsten
   • Knap gedaan en bij vlagen geestig [...] vooral een fraai staaltje knutselen met taal.
     Telegraaf, Esther Kleuver

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?