sluit

Toneelgroep ECHO & De Veenfabriek

CLUB CATHARSIS
#aanboduithetoosten
#jongehonden
#mooiewoorden

In CLUB CATHARSIS van Toneelgroep ECHO en de Veenfabriek staat de modderige zoektocht van de mens naar hoe te leven in een maakbare wereld centraal.

Wanhopig door de leegte in haar bestaan, gaat een vrouw op zoek naar erkenning en zingeving. Ze belandt in een mysterieuze club. Een plek waar nachtmerries werkelijkheid worden en waar de lucht dik is van vervormde geluiden en vreemde muziek. Waar mensen, anders dan in het echte leven, intens leed juist omarmen in plaats van het te willen verdoven. Wat begint als een spel loopt gruwelijk uit de hand. Cathartisch rampentheater van het hoogste niveau!

In onze moderne, aangeharkte levens voelen we soms de behoefte om onderworpen te zijn aan iets groots en onherroepelijks. Iets dat ons bagage geeft en de ondraaglijke lichtheid van ons bestaan kan compenseren. Dat, en de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet, inspireerde de beide groepen tot het maken van CLUB CATHARSIS.

Is de zin van het leven te vinden in loutering door pijn en leed?

INTERVIEW MET ANNE SCHOEN EN LOTTE DUNSELMAN
Anna Schoen en Lotte Dunselman vormen samen de artistieke leiding van toneelgroep ECHO. Voor de voorstelling CLUB CATHARSIS lieten ECHO en de Veenfabriek zich inspireren door de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet. “Ik herken het gevoel dat het leven het leven is. Dat je het leeft, maar het niet echt beseft”, vertelt Dunselman. “Op de momenten dat ik iets verschrikkelijks meemaakte, voelde ik heel duidelijk wat leven was voor mij en wat er echt toe doet.” Lees hier het volledige interview.

Bovendien vertelde Anna Schoen in De Gelderlander over vijf rampzalige, pijnlijke en dramatische gebeurtenissen in Club Catharsis. Lees het artikel hier.

PODCAST OVER CLUB CATHARSIS
In de podcast Radio Catharsis gaat interviewer Oscar Kocken in gesprek met artistiek leider van tgECHO Lotte Dunselman, met psycholoog en auteur van o.a. Leren Lijden Martin Appelo, en met schrijver van het Zelfverwoestingsboek Marian Donner. Centraal staat de thematiek van het vinden van loutering in lijden, de manieren waarop we lijden en hiermee kunnen omgaan, en de plek die lijden inneemt in onze huidige westerse maatschappij.  De podcast bestaat uit 3 afleveringen, deze staat op soudcloud, spotify en binnenkort ook in de podcast apps van apple en play.
Aflevering 1: Groepsgesprek
Aflevering 2: Gesprek Marian Donner
Aflevering 3: Gesprek met Martin Appelo

OVER TONEELGROEP ECHO
Toneelgroep ECHO is een Arnhems gezelschap dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het Nederlands theaterveld. In hun voorstellingen tonen zij een weerspiegeling van de maatschappij, maar dan wel één waarin alles nét even anders is, als een echo met een ietwat vervormde klank. Hun werk is een kruising van beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater.

OVER DE VEENFABRIEK
De Veenfabriek maakt interdisciplinair muziektheater op locatie, in theaters en in de Veenfabriek Leiden. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëert de Veenfabriek interdisciplinaire ervaringen, waarin alle zintuigen worden aangesproken.

tgecho.com / veenfabriek.nl / #aanboduithetoosten #jongehonden #mooiewoorden

  • Er is een spannende balans tussen satire en surrealisme (...) [Het stuk] roept boeiende vragen op over de verwevenheid van andermans leed en entertainment, en onze collectieve verslaving aan drama.
    NRC
  • Deze voorstelling is vernieuwend. Een aanrader voor iedere theaterliefhebber die uitgekeken is op brave toneelstukken. Muziek van John van Oostrum is de kers op de thriller-taart die Club Catharsis is.
    Theaterparadijs
  • In Club Catharsis speelt toneelgroep ECHO op overtuigende, onbeschaamde en nietsontziende manier dit zwart-komische stuk.
    I Love Theater
Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden