sluit
Lux Gebouw

Toneelgroep Oostpool

On the Road

Het laatste deel van het drieluik van regisseur Marcus Azzini (They Are Just Kids) over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een andere manier van leven. Ga mee op een roadtrip geïnspireerd op de bijbel van de beat generatie, de urtext voor het James Dean­tijdperk: de roman ‘On the Road’ (Jack Kerouac).

On the Road vertelt het verhaal van een vriendengroep op zoek naar het intense leven. De dynamische band tussen Sal en Dean vormt het hart van deze reis. Sal bewondert de levenskunst van Dean die zich weigert vast te leggen aan welke plek of relatie dan ook. Dean bewondert Sal om zijn schrijfkunst, met zijn taal zo vrij als geïmproviseerde jazz. On the Road is zowel een reis naar buiten, het naoorlogse Amerika in, als naar binnen, op zoek naar een vrije manier van zijn. Leven zonder nadenken, opgaand in de extase van de vrije associatie. Maar ook de keiharde realiteit van een verdeelde maatschappij waarin je volledig op jezelf aangewezen bent.

Van roman naar theater

Één van de invloedrijkste romans uit de literatuurgeschiedenis wordt door Marcus Azzini op het toneel gebracht. On the Road van Jack Kerouac is meer dan een roman, het is een partituur van een levenshouding. De bijbel van de Beats, de urtext voor het James Dean-tijdperk, handboek voor het wilde leven. Hannah van Wieringen schreef de toneeltekst van On the Road. In haar tekst blijft Van Wieringen dichtbij de ‘stream of consciousness’ van Kerouac.

Drieluik (in) Koud Water, They are just kids en On the Road

Na de succesvolle voorstellingen (in) Koud Water (2012) en They are just kids (2015) is On the Road het laatste deel in het drieluik over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een manier om anders te leven. Om te zijn wie ze zijn, zonder daaraan concessies te hoeven doen. Gaan we leven zoals onze ouders dat deden, of zetten wij alles in op onze zoektocht naar hoe wij onze tijd willen vormgeven?

www.toneelgroepoostpool.nl

  • Azzini maakt een 60 jaar oud boek universeel en pijnlijk actueel
    Theaterkrant
  • Schitterend spel van de vier spelers, door Azzini met inleving en souplesse geregisseerd
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?