sluit

Toneelgroep Oostpool & Het Nationale Theater (16.00 uur)

Skylight

Een indringend portret van twee geliefden op het kruispunt van liefde en politiek. In het prijswinnende Skylight (1995) van de Britse toneelschrijver David Hare bezoekt een succesvolle, intimiderende en soms vulgaire zakenman een vroegere geliefde en drijft hij de spot met de less than glamorous levensstijl van de lerares.

Regisseur Jeroen De Man vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij het karakter van de man aan de vrouw zou toeschrijven en gaat zo in op de genderverwachtingen in deze tijd. Na een onverwachts bezoek wordt de eens gepassioneerde relatie tussen schoolleraar Tom en gastro-tycoon Eva opnieuw aangewakkerd. Tom woonde jaren eerder bij haar gezin, waar hij vertrok nadat hun affaire ontdekt werd door Eva’s inmiddels overleden man.

ZOVEEL AANTREKKINGSKRACHT. ZOVEEL ONBEGRIP.
De twee voormalige geliefden raken opgesloten in een gevaarlijke strijd tussen wederzijds verlangen en tegenovergestelde ideologieën. In Skylight worden maatschappelijke kloven door liefde overstegen, maar blijken er tegelijkertijd onoverbrugbare economische en sociale verschillen te bestaan.

Jeroen De Man haalt in zijn laatste regie bij Oostpool het prijswinnende Skylight van de Britse toneelschrijver David Hare naar het hier en nu. In dit actuele huiskamerdrama zet De Man de verhoudingen tussen man en vrouw op scherp door de oorspronkelijke genderverdelingen van de drie personages om te wisselen.

CORONA PROOF | EEN DUBBELE TOPCAST!
Oostpool tourt dit najaar met een dubbele topcast. Enerzijds zodat er in geval van verkoudheid of ziekte van een van de acteurs toch gespeeld kan worden, anderzijds om eventueel meerdere keren per dag te kunnen spelen. Meer speelzekerheid en meer kans om één van beide topcasts te zien dus!

Cast 1 | Marie Louise Stheins, Chiem Vreeken en Emma Buysse
Cast 2 | Carly Wijs, Thomas Höppener en Amy Rombout

MINI-DOCUMENTAIRE MET JEROEN DE MAN
Programmamaker Jasper Hupkens praat met regisseur Jeroen De Man in Arnhem – het decor van zíjn Skylight. Bekijk hier de mini-documentaire met regisseur Jeroen De Man.

VIDEO’S: ACHTER DE SCHERMEN
Programmamaker Jasper Hupkens neemt je mee behind the scenes bij Skylight en praat met collega’s over hun artistieke inbreng. Bekijk hier de vlogs.

 • Well made play met geweldige cast blijft moeiteloos twee uur boeien
   Theaterkrant
  • Marie Louise Stheins is fenomenaal in relatiedrama Skylight
   de Volkskrant
  • Vlijmscherpe dialogen en een vileine kijk
   Trouw
  • Marie Louise Stheins en Cheim Vreeken houden de aandacht vast met sterk spel
   De Telegraaf
  • Als acteur weet je dat je in goede handen bent bij De Man. Hij is een van de beste spelregisseurs van ons land, en bij uitstek goed in het regisseren van gelaagde komedie. Met Skylight bevestigt hij die status. De acteurs schitteren in hun rollen, Marie Louise Stheins als plompe zakenvrouw voorop.
   NRC
  • De drie acteurs van dit kleinschalige spektakel maken een waar acteer-vuurwerk, waardoor je met rooie oortjes door het sleutelgat blijft turen
    Leeuwarder Courant

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

   Ja, graag!

   jouw voorkeur

   Aanmelden