sluit

Toneelgroep Oostpool & Het Nationale Theater

Cinema
#aanboduithetoosten
#mooiewoorden
#wiebenik?

In een vervallen bioscoop dweilen drie onderbetaalde werknemers de vloer, maken popcorn en bedienen de ouderwetse 35-millimeter filmprojector. Ondertussen doden ze de tijd met het uitwisselen van indrukwekkende filmquotes en het ophoesten van iconische scènes uit hun favoriete blockbuster.

Tussen het aftroeven door krijgen we langzaam zicht op wie deze mensen echt zijn. Hun strubbelingen met het leven blijken aangrijpender dan de spectaculaire filmscènes op het doek. Alle drie zijn ze als een filmprojector in een digitale tijd: hopeloos misplaatst maar aantrekkelijk door hun eigenzinnigheid. Geen groots en meeslepend verhaal. Geen spannende plotwendingen. Geen special effects of wilde achtervolgingen. Maar het echte leven. Dompel je onder in deze even grappige als ontroerende voorstelling over echtheid in een wereld waarin zoveel ‘nep’ is.

Cinema (oorspronkelijke titel The Flick) is een bejubeld toneelstuk van de Amerikaanse schrijfster Annie Baker (Boston, 1981). In 2014 won ze er de Pulitzer Prijs mee, een prestigieuze Amerikaanse prijs voor beste literatuur in de categorie drama. Regisseur Jeroen De Man las het en was direct overtuigd: “Het stuk biedt waanzinnig spelmateriaal voor de acteurs. Het was alsof ik de personages al kende. Ik snap hun verlangen naar iets dat ze nooit hebben meegemaakt. Ze ontroeren me en ik moet ook erg om ze lachen. Tegelijkertijd levert Cinema venijnig onderhuids commentaar op onze tijd.”

De Theaterkrant over de voorstelling: ‘Cinema gaat van hilarisch naar ongemakkelijk en naar intiem en werkt op elk niveau.’

ZA 24 NOV: FILM + GESPREK + THEATER
Deze voorstelling, in regie van Jeroen De Man, gaat over film en het leven. Alle reden voor ons om, in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, Joyce Roodnat & Jeroen De Man, een bijzonder randprogramma samen te stellen: je kunt op zaterdag 24 november naar de film Liebe in den Gängen, een dubbelgesprek met Joyce Roodnat & Jeroen De Man én de voorstelling Cinema voor een combi-deal van € 25,00. Je kunt deze passe-partouts vanaf woensdag 7 november via deze pagina aanschaffen.

Programma:
14.00 uur – Liebe in den Gängen
16.15 uur – Een dubbelgesprek met Joyce Roodnat & regisseur Jeroen De Man
20.30 uur – Cinema

toneelgroepoostpool.nl#aanboduithetoosten #mooiewoorden #wiebenik?

TONEELGROEP OOSTPOOL IN NIJMEGEN
Wil je meer zien van Toneelgroep Oostpool? Beleef dan op 13 t/m 16 februari de voorstelling People, Places & Things bij ons of op 7 t/m 9 maart de voorstelling Bambie  in de Stadsschouwburg (première: 9 maart).

  • snedige dialogen, gelaagd spel en de textuur van het dagelijks leven [...] De Man toont zich andermaal een begenadigd acteursregisseur. De chemie tussen de spelers is vanaf het eerste moment ontwapenend en met name Mark Kraan speelt de rol van zijn leven\'
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden