sluit

Toneelschuur Producties & Olivier Diepenhorst

Het Zuiden
#hoeoverleefik
#mooiewoorden
75 jaar vrijheid

Gebaseerd op een stuk van schrijver Julien Green maakte theatermaker Olivier Diepenhorst de poëtische voorstelling Het Zuiden, met een uitgesproken fysieke beeldtaal over een verboden passie.

In 1953 schreef de Amerikaanse schrijver Julien Green een broeierig stuk over een verboden liefde tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Theatermaker Olivier Diepenhorst, een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties, zag veel overeenkomsten met onze gepolariseerde maatschappij van tegenwoordig. Het resultaat – vertaald door schrijver en dichter Judith Herzberg – is de poëtische voorstelling Het Zuiden. In Het Zuiden staat de Amerikaanse burgeroorlog op het punt van uitbreken. Een jonge luitenant uit het Noordelijke leger wordt bevangen door een brandende verliefdheid op een planterszoon uit het Zuiden. Een liefde die niet mag bestaan op de katoenplantage waar iedereen zich verbergt achter een façade van politieke, religieuze en morele overtuigingen om maar niet de eigen twijfels en onzekerheden onder ogen te hoeven zien. De verboden passie wordt in bloed gesmoord, nog voordat er woorden aan gegeven kunnen worden.

OLIVIER DIEPENHORST OVER HET STUK VAN JULIEN GREEN
Olivier Diepenhorst is gefascineerd door het stuk van de Amerikaanse schrijver Julien Green uit 1953. “Ik zie veel parallellen tussen onze eigen politiek versplinterde tijd waarin de maatschappij steeds verder gepolariseerd raakt en de wereld die Green ons toont. Een wereld waarin de angst voor de ander slechts een excuus is om de angst voor jezelf niet aan te gaan.”

toneelschuurproducties.nl / #oorlog&vrede #mooiewoorden #hoeoverleefik

Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden