sluit

Toneelschuur Producties / Olivier Diepenhorst

Het leven is droom

De economische en politieke superioriteit van het Westen is in verval. Olivier Diepenhorst (Smekelingen) maakte een sprookjesachtige en muzikale voorstelling over het machtsverlies van het zogenaamd superieure Westen.

Krisjan Schellingerhout (o.a. Orkater/De Nieuwkomers) speelt kroonprins Sigismund, die niet weet dat hij een kroonprins is. Bij de geboorte van Sigismund staan de sterren verkeerd en als zijn moeder de bevalling niet overleeft, is het voor zijn vader duidelijk: om het koninkrijk te beschermen tegen deze tiran in wording laat hij zijn zoon in het diepste geheim opsluiten in een speciaal voor hem gebouwde gevangenis in de bergen. Hier groeit Sigismund op als een geketend beest, onwetend van zijn afkomst. Doordat het land geen directe troonopvolger heeft, wil de koning, voordat hij het land overdraagt aan een verre neef en nicht, nog één ultieme test om te zien of Sigismund zijn beestachtige inborst en de kwade voorspellingen de baas kan zijn. Sigismund mag voor één dag de troon bestijgen, met alle gevolgen van dien.

Het leven is droom, van Pedro Calderón de la Barca uit 1635, geldt als het hoogtepunt van het Spaanse baroktoneel. Met Het leven is droom wil Olivier Diepenhorst hardop dromen over hoe in roerige tijden zin en richting te geven aan het eigen bestaan. Over de mogelijkheid van vergeving in een wereld die dat eigenlijk niet verdient. Deze bewerking van Het leven is droom werpt een nieuwe blik op ons ‘Westerse rijk’.

Om een indruk te krijgen van de bijzondere, muzikale vertaling van het stuk luister je hier naar acteurs die tekst uit de voorstelling voordragen.

www.toneelschuurproducties.nl

  • Klaterende verzenwatervallen in plezierig gestoord barokfeest
    THEATERKRANT
  • Het leven is droom wordt met bravoure gebracht
    NRC Handelsblad
  • Kleurrijke kostuums, kunstmatige taal, leuke spelers, een knotsgek opblaasdecor van Marc Warning, veel theatraler wordt theater niet. En dat is een aanbeveling
    DE VOLKSKRANT

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden