sluit

Toneelschuur Producties | Toneelgroep Oostpool | Abdel Daoudi

Geschiedenis van Geweld

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van ‘Geschiedenis van Geweld’, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis. Een confronterend relaas over angst en wantrouwen in onze relaties en cultuur.

Hij loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en verkracht hem. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Édouard zijn eerste roman ‘Weg met Eddy Bellegueule’ werd eerder bewerkt voor theater in regie van Eline Arbo. Pers en publiek, en ook de schrijver zelf, waren overdonderd en ontroerd na het zien van de voorstelling. De voorstelling werd dé theaterhit van 2020.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?