sluit

Toneelschuur Producties & Theater Oostpool | Abdel Daoudi Laatste kaarten

Geschiedenis van Geweld
Studententips

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Bellegueule). “De hoofdrol van Eelco Smits breekt je hart.” NRC (★★★★).

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard allesbehalve vrijwillig. De nasleep op het traumatisch incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Het is voor het eerst dat Geschiedenis van Geweld in Nederland op toneel wordt opgevoerd. Het is de tweede toneelbewerking van Toneelschuur Producties van de Franse bestsellerauteur, na de gelauwerde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo.

 • De manier waarop Daoudi 'Geschiedenis van geweld' heeft gecomponeerd maakt indruk. De hoofdrol van Eelco Smits breekt je hart.
  NRC
 • Verrassend veel lucht en humor […] Eelco Smits is schitterend in de mooie, veeleisende hoofdrol.
  Volkskrant
 • Knap de hokjesgeest ontrafeld.
  Trouw
 • Waanzinnige span­nings­op­bouw door de ijzersterke dialogen en handelingen […] Indrukwekkend.
   Theaterkrant

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?