sluit

Toneelschuur Producties & Nita Kersten

Apocalyps

Apocalyps is een sferische mozaïek voorstelling over de impact van een onzekere toekomst. Er is een klimaatcrisis, er is een pandemie en polarisatie groeit. Wat betekent het om hiermee om te gaan? Wat doet het met onze blik op onszelf, vorige en toekomstige generaties?

Regisseur Nita Kersten (o.a. Sir Duke / Orkater) neemt je mee in het leven van twee jonge vrouwen in de toekomst. Ze vertelt het verhaal van twee zussen die zich in hun ouderlijk huis terugtrekken, terwijl buiten de wereld steeds meer in verval raakt. In de afgelegen woning zijn ze overgeleverd aan elkaar, een voorraadkast met eten en het wachten op betere tijden. In een vacuüm van tijd, familieherinneringen en verloren toekomstplannen, zoeken de zussen grip op hun nieuwe bestaan. Wie of wat ben je nog zonder buitenwereld en zonder idee van wat komen gaat?

Nita Kersten over Apocalyps

Onze geschiedenis is doortrokken van apocalyptische verhalen en visioenen. Zeker in tijden van crisis en verandering grijpen we naar verhalen waarin we onze angsten weerspiegeld zien. Het is blijkbaar iets dat bij ons hoort, waar we houvast of uiting in vinden. Dat maakt het ook zo interessant, het vertelt misschien wel meer over de zorgen van nu dan over de toekomst zelf. In deze voorstelling onderzoek ik hoe ik de impact van de grote hedendaagse problematiek op twee heel gewone levens gestalte kan geven. En hoe we juist troost en hoop kunnen vinden door het doemscenario in de ogen te kijken.”

Over Nita Kersten

Nita Kersten (1983) studeerde in 2010 af aan de Theaterschool Amsterdam. Ze is als regisseur verbonden aan Sir Duke (nieuwkomers Orkater) en zal ook komende kunstenplanperiode aan Orkater verbonden blijven, waar zij zich op muziektheater zal richten. Ze maakt voorstellingen die meestal op een bijzondere manier een verbinding aangaan met de samenleving. Bij Toneelschuur Producties zal zij zich verder ontwikkelen als zelfstandig regisseur en zal zij zich met haar komende projecten vooral richten op modern tekstrepertoire.

Mike Warners, curator van LETTERTYPES, program­ma­maker bij Bibliotheek Zuid-Kenne­mer­land en zelf spoken word artiest, is dit seizoen “spoken-word artist in residence”. Tien maanden lang absorbeert hij de Schuur in al haar gedaanten en vat hij zijn observaties samen in woordkunst. Voor Apocalyps van Toneelschuur Producties schreef hij dit gedicht. 

 

 • Apocalyps is een duistere vertelling, maar een poëtisch-duistere vertelling.
  De Volkskrant
 • We zouden ervan moeten leren. Waar zus wanhoopt, schenkt zusje troost en vertrouwen. Wat is dat mooi gedaan.
   Theaterkrant
  • De nabije toekomst ontroert en verontrust.
    Het Parool

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?