sluit

Toneelschuur Producties & Nita Kersten

Apocalyps

Apocalyps van Toneelschuur Producties & Nita Kersten is een sferische en muzikale mozaïek voorstelling over de klimaatcrisis. Over familiebanden en de behoefte om vast te houden aan gewoontes en ideeën. Over de verantwoordelijkheid en onmacht van een generatie om te veranderen.

Regisseur Nita Kersten (o.a. Orkater) neemt je mee in het leven van twee jonge vrouwen in de toekomst. Ze vertelt het verhaal van twee zussen die zich in hun ouderlijk huis terugtrekken, terwijl buiten de wereld steeds meer in verval raakt. In de afgelegen woning zijn ze overgeleverd aan elkaar, een voorraadkast met eten en het wachten op betere tijden. In een vacuüm van gezamenlijke familieherinneringen en verloren toekomstplannen, zoeken de zussen grip op hun nieuwe bestaan. Grip op wat er niet meer is, hoe het zo ver is gekomen en op hun onstuitbare zin om te leven.

Nita Kersten over Apolcalyps

“Het heeft me altijd gefascineerd hoe vaak men in de geschiedenis overtuigd is geweest van een dreigende apocalyps. Tot nu toe is deze pessimistische blik op de toekomst gelukkig niet uitgekomen en konden we al heel wat generaties wegzetten als doemdenkers. Toch maken ook nu mensen zich weer zorgen om de toekomst, inclusief ikzelf. Want niet eerder confronteerden wetenschappelijke inzichten ons zo sterk met de houdbaarheid van onze planeet als nu. Ik beschouw mezelf als optimistisch mens maar nu de zorgen om wat ik mijn kinderen nalaat zich ook van mij meester maken, ben ik nog meer geïntrigeerd geraakt door het terugkerende fenomeen van de angst voor de apocalyps. Wat wil het apocalyptische toekomstbeeld ons eigenlijk vertellen, welke spiegel wil het ons voorhouden?”

Over Nita Kersten

Nita Kersten (1983) studeerde in 2010 af aan de Theaterschool Amsterdam. Ze is als regisseur verbonden aan Sir Duke (nieuwkomers Orkater) en zal ook komende kunstenplanperiode aan Orkater verbonden blijven, waar zij zich op muziektheater zal richten. Ze maakt voorstellingen die meestal op een bijzondere manier een verbinding aangaan met de samenleving. Bij Toneelschuur Producties zal zij zich verder ontwikkelen als zelfstandig regisseur en zal zij zich met haar komende projecten vooral richten op modern tekstrepertoire.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?