sluit

Trouble Man & Het Nationale Theater Laatste kaarten

Citizen K.

In Citizen K. duikt Sadettin Kirmiziyüz in de wereld van de identiteitspolitiek. Een wereld waarin niemand, anno nu, meer veilig lijkt. Mannen, vrouwen, Joden, atheïsten, Zwarte Piet-aanhangers én Zwarte Piet-tegenstanders: allemaal lijken we inmiddels bedreigd in ons voortbestaan.

Hij ondervraagt zichzelf en de rest van onze maatschappij over de rol die identiteit anno 2019 in ons leven speelt. Hoe kan het dat wij in Nederland, een land dat jarenlang vooruitliep op het gebied van acceptatie en tolerantie, zo uit elkaar lijken te zijn gevallen in elkaar bestrijdende groepen? Hoe kan het dat onze politieke leiders ons steeds meer aanspreken op factoren als afkomst, ras, religie en seksuele geaardheid? Waarom houdt de één krampachtig vast aan zijn identiteit en is de ander bereid zich moeiteloos aan te passen? En wat ís identiteit eigenlijk? Kunnen we zonder? En welke rol speelt empathie in dit geheel? Hebben we meer empathie nodig, of kunnen we juist zonder?

Om antwoord te geven op al deze vragen ontleedt Kirmiziyüz zijn eigen identiteit. Maar wat is zijn identiteit eigenlijk? Is Kirmiziyüz wel een Turk? Volgens zijn achternaam wel. En wat betekent die achternaam voor de toekomst van zijn vierjarige zoon?

“Hoeveel bier ik ook naar binnen giet, hoe vaak ik ook met mes en vork en links zal eten, hoe netjes ik ook zal praten, dit is wat ik altijd zal zijn. Een Turkse moslim, kind van migranten, een excuusallochtoon, een subsidieturk, een theatermaker met niet-westerse achtergrond …”

Citizen K. is de tweede van vier voorstellingen die Trouble Man & Het Nationale Theater samen maken.

NB: Deze voorstelling stond eerder aangekondigd als Metropolis II. 

troubleman.nl / hnt.nl /#vijftigtintenmens

 • Sadettin Kirmiziyüz laat met een overdonderende voorstelling zien dat hij nog lang niet is uitgesproken over afkomst.
  de Volkskrant
 • De mokerslag van meesterverteller Sadettin Kirmiziyüz
   Theaterkrant
  • Tussen schaamte en trots, moet Sadettin Kirmiziyüz balanceren als iemand met een dubbele identiteit. Zijn prachtige voorstelling begint ingetogen, maar escaleert tot woede.
   NRC
  • Waarschijnlijk schiet Kirmiziyüz met zijn nieuwste productie ‘Citizen K.’ weer alle top-zoveellijstjes in, want dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat. En echt iets teweegbrengt.
   Trouw

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?