sluit

Trouble Man & Het Nationale Toneel

Metropolis I
Blikverruimers

Misschien is het je al opgevallen: in en om LUX zijn beelden te zien uit verschillende films. De actrices en acteurs op deze beelden hebben een bepaalde ‘blik’ in hun ogen. Dit is wat wij hopen te bereiken bij jou. Of het nu blijdschap, afgunst, liefde, woede of verbazing is; ons doel is jou anders te laten kijken. Naar jezelf en de wereld om je heen.

LUX is dé plek om blikverruimende programma’s te beleven. Vanaf dinsdag 6 maart staat LUX in het teken van de campagne: Laat je blik verruimen. Gedurende 2 weken willen we jullie graag inspireren met Blikverruimers. Wat is een Blikverruimer precies? We hebben een selectie gemaakt van ons actuele programma, op basis van wat voor onze LUX-medewerkers een echte blikverruimer is. Onze LUX-filmexperts, maar ook onze zaalwachten, filmtechnici, kassiers, horecamedewerkers en stagiairs delen twee weken lang hun blik verruimende tip met jou!

Blikverruimer: Dit is de Blikverruimer van Michèle (hoofd podium & debat): “Theatermaker Sadettin Kirmiziyü maakt Theater Uit Het Leven Gegrepen. Met name over de multiculturele samenleving, gebaseerd op ervaringen en verhalen van echte mensen. Dit keer zoomt hij in op het onderwijs. Hierover sprak hij met leerlingen, politici, bevlogen leraren en teleurgestelde idealisten.
Metropolis I legt de dagelijkse realiteit in het onderwijs bloot. En dat doet hij liefdevol, met de menselijke maat en veel humor. Erica wil als directeur de school op het hoogste niveau krijgen, conciërge Otto probeert de mens in ieder kind te zien, Sophia gaat met haar klas in discussie over samenzweringstheorieën over de holocaust en de aanslagen op Charlie Hebdo. Het is de Luizenmoeder, maar dan anders. Echter misschien. En het opent de ogen, laat je zien wat vaak onder de oppervlakte verborgen blijft.
Metropolis 1 maakt deel uit van een vierluik. Na het thema onderwijs duikt hij in de politiek, de media en de criminaliteit.”

DE THEATERVOORSTELLING:

De komende vier jaar slaat theatermaker Sadettin Kirmiziyüz de handen ineen met Het Nationale Theater voor het vierluik Metropolis. De reeks wordt gemaakt met in het achterhoofd de populaire tv-serie The Wire, waarin de verhalen van een grote stad en haar bewoners worden verteld.

Metropolis 1 gaat over onderwijs, het voorportaal van de samenleving. We volgen onder anderen een schooldirectrice die worstelt met het stigma ‘zwarte school’ en probeert een grote eindexamenfraude weg te poetsen, en een jonge, hoogopgeleide lerares met een niet-westerse achtergrond die wordt geconfronteerd met een allochtonenquotum.

Fictie en non-fictie lopen in Metropolis door elkaar: de verhalen zijn gebaseerd op onderzoek, interviews en documentatiemateriaal, een werkwijze die Kirmiziyüz ook bij zijn eerdere, zeer goed ontvangen voorstellingen al hanteerde. Uiteindelijk vormt de serie een beeld van hoe de beste bedoelingen van hogerop grote gevolgen kunnen hebben voor de burger.

Trouble Man is in 2010 opgericht om de voorstellingen van Sadettin Kirmiziyüz te produceren. Deze theatermaker met twee paspoorten laat met zijn werk een autonoom en authentiek geluid horen in het Nederlandse theater.

www.troubleman.nl
www.hnt.nl

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden