sluit

URLAND

mu’ mu’ mu’
Language No Problem

Het bijzondere, anarchistische performancecollectief URLAND maakt in de theatervoorstelling Mu’ Mu’ Mu’ via Hamlet, Star Trek en Heiner Müller een dadaïstische ode aan het Woord. URLAND swingt met klaarblijkelijke en onklaarblijkelijke onzin in een orgastisch-buitenaards-hier-en-nu-spektakel door alle wetten van de logica.

‘woorden, woorden, woorden.’ William Shakespeare
‘mu’, mu’, mu’.’ Wil’yem Sheq’spir
‘mijn woorden hebben mij niets meer te zeggen.’ Heiner Müller
‘alles is al gezegd, behalve dit.’ URLAND

Het bestaan van ‘De Klingon Hamlet’ was een aangename ontdekking voor URLAND. Het iconische oerstuk van Shakespeare bleek in 1996 vertaald naar het Klingon, de succesvolle kunsttaal uit de sciencefictionserie ‘Star Trek’. Deze archaïsch-futuristische bizarriteit prikkelde onmiddelijk de fantasie van URLAND, dat daarom naar Indianapolis, USA ging om het vijfde lustrum van The Klingon Language Institute bij te wonen. Daar ontmoetten ze de uitvinder van de taal, bezeten linguïsten en andere lieve extremisten op zoek naar gelijkgestemden. De groep werd zelf spontaan ook lief extremistisch en maakt nu een beeldende voorstelling over taal, om de verwarring, de (de)constructie, de schoonheid en de lelijkheid ervan voelbaar te maken. Tiktak meets Wittgenstein.

URLAND swingt met klaarblijkelijke en onklaarblijkelijke onzin in een orgastisch-buitenaards-hier-en-nu-spektakel door alle wetten van de logica. URLAND zoekt bevrijding, en rekent in mu’ mu’ mu’ af met zijn eigen worsteling met betekenis. Is het uiteindelijk niet allemaal dada?

De titel van deze voorstelling is gewijzigd van Klingon Hamlet Machine naar Mu’ Mu’ Mu’. De inhoud blijft ongewijzigd.

urland.nl / #scifi #jongehonden #crossover #mooiewoorden #languagenoproblem

 • 'Ludwig Bindervoet brengt in Klingon-make-up en Shakespearekraagje op gevoelige wijze de Klingonvertaling van ‘To be or not to be’ ten gehore: Hamlets existentiële twijfels resoneren dwars door de taalbarrière heen.'
   NRC
  • 'Urland is de meest nerdy theatergroep van Nederland.'
    Volkskrant
   Attend

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?