Instant Love is het verhaal van Grace, die door de charmante pooier en meedogenloze bedrieger King een gouden toekomst wordt beloofd en zo de wereld van de prostitutie in wordt gelokt.
Zonder paspoort of papieren is ze rechteloos en onbeschermd. Het stuk laat zien hoe kwetsbaar mensen zijn als ze de autonomie van hun leven kwijtraken. Zo verandert wat het mooiste tussen twee mensen zou moeten zijn, in het meest afschuwelijke. Harald Austbø schreef speciaal voor Instant Love nieuwe composities voor Cello Octet Amsterdam: lyrische melodieën die kapseizen en overspoeld worden door dissonanten, aanstekelijke schlagers die schurend traag ondermijnd worden. Hemelse muziek met vette rafelranden. De gloednieuwe en actuele tekst van Ko van den Bosch in regie van Ria Marks is na Instant Happiness (2016) het tweede deel van een maatschappelijk theatraal en muzikaal drieluik over door macht gedreven systemen, gespeeld door muziektheatergezelschap Via Berlin en Cello Octet Amsterdam.
NAGESPREK
Met de voorstelling reist, onder de naam De Ontmoeting, een verdiepingsprogramma mee: na de voorstelling verzorgen Sophie van Hoorn, Victorine Franke, Dagmar Slagmolen (actrice en artistiek leider Via Berlin) en Sanne Bijker (cellist en artistiek coördinator Cello Octet Amsterdam) een nagesprek. Victorine Franke, moeder van Dagmar Slagmolen – is o.a. 28 jaar maatschappelijk werkster geweest en werkt sinds 5 jaar op vrijwillige basis als coördinator en begeleider in het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen. Daar wordt tijdelijke opvang en begeleiding geboden aan uitgeprocedeerde en ongedocumenteerde migranten vrouwen zonder verblijfsvergunning. De verhalen van de vrouwen uit het Wereldvrouwenhuis inspireerde Dagmar Slagmolen voor het maken van Instant Love.
DONATIE AAN WERELDVROUWENHUIS NIJMEGEN
Sinds Oerol worden er na afloop van de voorstelling Instant Love t-shirts verkocht waarvan de volledige opbrengst naar Stichting Wereldvrouwenhuis gaat. Na afloop van de voorstelling deze avond, op Wereldvrouwendag, wordt het opgehaalde bedrag bekend gemaakt en overhandigd aan het Wereldvrouwenhuis Nijmegen.
De t-shirts zijn nog te koop. Deze kosten € 15,00 per stuk (excl. verzendkosten) en zijn te bestellen door een e-mail te sturen naar [email protected].
REGISSEUR DAGMAR SLAGMOLEN OVER INSTANT LOVE
“In dezelfde periode als dat ik met Cello Octet Amsterdam begon met het bedenken en ontwikkelen van een drieluik aan voorstellingen, begon mijn moeder met haar nieuwe baan als coördinator van het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen. In dit geheime opvanghuis worden uitgeprocedeerde asielzoeksters/vrouwen zonder status, voor maximaal zes maanden opgevangen en voorbereid op een leven in de illegaliteit (want dat is wat velen van hen wacht na het opvanghuis als zij toch in Nederland willen blijven). Daarbij zijn de drie kernuitdagingen: Hoe kom ik iedere avond aan een veilige slaapplaats? Hoe kom ik zonder geld iedere dag opnieuw aan eten? Hoe beland ik niet in de prostitutie >
De verhalen van deze dappere vrouwen en meisjes die vaak zoveel verschrikkelijks hebben moeten doorstaan in hun zoektocht naar een veilige nieuwe thuishaven, raakten mij enorm. En vooral het feit dat deze verhalen zo heftig zijn, dat wij liever wegkijken omdat we denken niets te kunnen doen. Mijn persoonlijke motivatie voor deze voorstelling is dat wegkijken geen optie is en dat samen stilstaan bij zulke grote hevige thema’s en samen stil zijn omdat we niet anders kunnen, al een begin is. Samen stilstaan en toegeven dat wij het allemaal niet weten maar ook niet meer ontkenning dat het aan de hand is.
De voorstelling gaat over de consumptie van elkaar, van de ander. Over de cultuur die wij met elkaar gecreëerd hebben waarin sommigen denken rècht te hebben op liefde, op seks, op een relatie. Over de kapitalisatie van liefde en liefde als product. Gaandeweg ontdekten wij dat wellicht niet alleen de vrouwen meestal slachtoffer zijn van dit vreselijke web, maar dat ook de handelaars, de pooiers, de klanten gevangen kunnen zitten in een claustrofobisch web; waarin eeuwige honger, extreme competitie en dodelijke vermoeidheid hun tol eisen. Slachtoffers en daders beide gevangen in een groots door mensheid zelf geweven web.”