sluit

Via Rudolphi Producties

Het Debuut 2022

Inmiddels een vaste waarde aan het begin van ons theaterseizoen: Het Debuut. Ieder jaar wordt een nieuwe generatie theatermakers gepresenteerd, die de podia in de toekomst gaat bestormen. Pioniers waar we waarschijnlijk nog veel van gaan horen.

Tijdens afstudeerpresentaties en theaterfestivals worden de drie meest opvallende werken van toonaangevende jonge makers geselecteerd. Laat je meevoeren door deze avontuurlijke makers.

Met Het Debuut geeft Via Rudolphi Producties pas afgestudeerde theatermakers een kans om hun werk te tonen en zich verder te ontwikkelen. De afgelopen jaren presenteerde Via Rudolphi Producties theatermakers als Caro Derkx, Tim Olivier Somer, Tarik Moree, Romano Haynes, Performancegroep ROTOR, La Isla Bonita, Firma Draak, Rundfunk, Performancecollectief URLAND en George Tobal.

Het Showtje – Just van Bommel en Emma Adrianne van den Elshout
Een tekstperformance over kleine verwonderingen.

Over elektrische fietsen die je met je telefoon kan ontgrendelen, en wat je dan doet als die telefoon leeg is? Waar gaat, na een grote ramp, al dat puin eigenlijk heen? Bijvoorbeeld hele gebouwen, dat kan je niet gewoon bij de plaatselijke stort neergooien, toch…?
Over eenzaamheid. Waar gaan we hierna heen, en lijkt dat misschien op in een floating bad liggen met het licht uit?
Het Showtje is een associatieve denkstroom over alles dat langskomt als je net als Emma en Just maar niet in slaap kan vallen…

Over de makers
Emma Adrianne van den Elshout (zij/haar) (1998) en Just van Bommel (hij/zij/hen) (1999) studeerden aan de Toneelacademie Maastricht, richting regie en performance. Samen maken ze werk over dingen waar waarschijnlijk niemand over nadenkt, en die dan toch confronterender blijken dan ze van te voren dachten. Tijdens haar opleiding liep Emma Adrianne van den Elshout stage bij het Noord Nederlands Toneel. Ze werkte als regieassistent van Mart van Berckel mee aan Seven Lost Songs. Emma werkt graag vanuit beweging, het onderzoek en beeldend theater. Samen met Noah Janssen maakt ze in het najaar een voorstelling voor de Winterkaravaan. Just van Bommel was afgelopen zomer te zien in The Midnight Special van Boslab Theaterfestival van het Amsterdamse Bostheater. Just volgde de vooropleiding bij De Noorderlingen. Samen met Jim Buskens (Het Debuut 2021) maakte zij afgelopen seizoen een stuk bij Dansateliers. Zijn werk komt vaak voort uit een ergernis of fascinatie voor gevestigde normen.

DREAMING -Marie-Mae van Zuilen

Op zoek naar een weg uit de werkelijkheid reizen we op surreële wijze door de muzikale beeldende wereld van DREAMING. Een voorstelling in concertvorm over vastzitten in een gebeurtenis. Er tekent zich een strijd af tussen acceptatie en wegstoppen, exhibitionisme en ontkenning.
Op zoek naar een ontsnapping. Als die al mogelijk is.

Waarschuwing: schokkende inhoud! Deze voorstelling bevat expliciete inhoud over seksueel geweld.

Over de maker
Marie-Mae van Zuilen (1998) studeerde af aan ArtEZ – de Arnhemse toneelschool als actrice en theatermaker. En speelde tijdens haar opleiding in verschillende films en televisieseries, zoals Instinct en Klem. Daarnaast liep ze stage bij Het Nationale Theater in de voorstelling Yerma, een regie van Eline Arbo. Tijdens haar opleiding ontdekte Marie-Mae naast haar liefde voor spelen, ook haar makende en muzikale kanten. Voor haar afstudeer werk componeerde en schreef zelf haar eigen muziek en teksten. Vanuit dit conceptalbum maakte zij de theatrale vertelling DREAMING.

Illuminate Illusion – Sweder de Sitter & Julie Boellaard

‘Ze liegen,
ze weten dat ze liegen
en ze weten dat wij weten dat ze liegen.’
Aleksandr Solzjenitsyn

Een illuster gewoon illusionistenduo, filosofischer dan Hans Klok en magischer dan Aleksandr Solzjenitsyn. Na jaren van succes dreigt het duo van elkaar vervreemd te raken. Ze belanden in een conflict vol van leugens en eerlijke confessies. De illusie in optima forma.
Uit een gedeelde fascinatie voor het bewust verbergen van de realiteit onderzoeken Sweder de Sitter en Julie Boellaard het spanningsveld tussen waarheid en leugen; waar worden deze bewust verborgen en wanneer openlijk onthuld? Op basis van filosofische literatuur en persoonlijke interviews rondom eigen ‘liegervaringen’ geven zij nieuwe betekenis aan feit en fictie.

Over de makers
Julie Boellaard (1996) en Sweder de Sitter (1998), afgestudeerd aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten – acteursopleiding, maken vanuit hun gedeelde gevoel voor humor en talige conflicten documentair-filosofische voorstellingen. Tijdens haar studie liep Julie Boellaard stage bij Het NUT, waar ze te zien was in de voorstelling HOOG. Afgelopen seizoen was ze te zien bij de Toneelmakerij en maakte ze onderdeel uit van de Poetic Disasters Club, de junior company van NITE (Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel). Sweder de Sitter liep tijdens zijn opleiding stage bij muziektheatergezelschap KASSETT, waar hij speelde in de productie BALLADE VAN BODIE. Afgelopen seizoen was hij te zien in Zapp Mattheus van Holland Opera en de Werkplaats Walhalla productie Der Letzte Holländer.

 • Het Debuut geeft beginnende theatermakers een zinvol zetje in de richting van een professionele praktijk.
  NRC
 • “Het Debuut is een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater. Spannend, beangstigend en ontwrichtend – dat is precies waarom je naar Het Debuut gaat.”
  De Volkskrant
 • Een van de meer bewonderenswaardige concepten in de theaterwereld.
   NRC Handelsblad
  • Sterk in hun associatieve eenvoud.
    Theaterkrant

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?