sluit

WArd/waRD | Ann van den Broek

Ohm
Language No Problem

Ohm is een term uit de natuurkunde om de elektrische weerstand tussen twee punten te beschrijven. Dat gegeven gebruikte Ann Van den Broek voor haar danscreatie uit 2010 over weerstand, verlies en actie. Met deze reprise wil de choreograaf reflecteren op de voorstelling. Ligt de balans inmiddels ergens anders dan ze het oorspronkelijk bedoelde?

Ann Van den Broek baseerde zich voor het succesvolle Ohm uit 2010 op het werk van de eigenzinnige Belgische maker Marc Vanrunxt, die sinds de jaren tachtig zijn stempel heeft gedrukt op de performance- en danswereld. Ruim tien jaar voor Ohm maakte hij Mijn solo voor Marie (Vernietigd). Van Den Broek ging met dit materiaal aan de slag en vond haar eigen vorm. De choreografieën van Ann Van den Broek ontstaan uit een mix van emotie en analyse. Rauw, expressief, filmisch, temperamentvol en realistisch. Ze verbeeldt een eenzame strijd via pompende en doorlopende herhalingen zonder eind. Bewegen wordt langzaam dwangmatig vechten om controle te houden en weerstand te bieden tegen het vluchtige en vergankelijke.

Niek Kortekaas ontwierp een op het origineel geïnspireerd toneelbeeld, Arne Van Dongen maakte nieuwe muziek en Bernie van Velzen stond in voor het lichtontwerp.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?