Primair Onderwijs

Beeld- en filmeducatie van de klas tot de filmzaal

Nieuwsbrief

Wil jij ook werken met filmeducatie in jouw klas? Krijg eens per kwartaal onze nieuwsbrief met praktische filmtips voor in de klas en ons laatste aanbod workshops, schoolvoorstellingen en op maat gemaakte lespakketten.

Inschrijven

Film en beeld is overal. Jongeren kijken, maken en delen de hele dag door beeldverhalen, maar weten we eigenlijk wel hoe beeld ons stuurt?

Onze educatieprogramma’s zijn gericht op het leren ‘lezen’ van beelden en kritisch leren kijken. Ons aanbod sluit ook aan bij thema’s als burgerschap, geschiedenis, taal en mediawijsheid. We delen onze programma’s onder in de pijlers Kijken, Verdiepen en Maken. Naast het reguliere aanbod bieden we ook maatwerk en zijn we partner van scholen die zelf met een idee komen op het gebied van media- en filmeducatie.

Kijken

Kerndoel 55
Laat leerlingen kennis maken met de magie van arthouse films en het filmtheater.

Waarom zijn bewegende beelden toch zo magisch? Wat is het verschil tussen een speelfilm en een documentaire? Wat kunnen films ons vertellen over ‘goed’ en ‘slecht’, of over ‘jezelf’ en ‘de ander’? Van groep 1 tot en met 8, we helpen graag bij het zoeken van een film of filmprogramma dat aansluit bij de belevingswereld, leerniveau of bij een bepaald thema of vak. Onder begeleiding van één van onze filmcoaches krijgen de leerlingen ook een inleiding en/of nagesprek in de zaal.

CESN

Met je leerlingen naar het filmtheater? In samenwerking met Cultuur en School Nijmegen ontwikkelen we ieder jaar een Plusprogramma film, met aanbod wat ieder jaar wisselt. Het plusprogramma bestaat uit nieuwe en bijzondere films voor alle groepen van het primair onderwijs, altijd met een welkomstwoord en nagesprek en vaak met extra verdiepend lesmateriaal voor in de klas. Zo wordt het een filmervaring om nooit te vergeten! Inschrijven voor het Plusprogramma film kan vanaf de meivakantie via Cultuur en School Nijmegen.

Cinekid

Cinekid bied het hele jaar rond verschillende speelfilms en korte film-compilaties die zich onderscheiden in vertelwijze, cinematografie en thematiek. De films gaan over onderwerpen zoals pesten, ouder worden, vrienden maken of angsten overwinnen.

Verdiepen

Kerndoel 55
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Film is meer dan alleen vermaak! Film voert ons mee naar andere werelden en laat ons kennismaken met andere culturen en perspectieven. Onze filmcoaches begeleiden de leerlingen in het gericht kijken en geven context aan de film. Wanneer is de film gemaakt? Voor wie is de film gemaakt? Waarom heeft de filmmaker voor deze muziek gekozen? Wat zou jij doen als je de hoofdpersoon zou zijn? Door middel van een inleiding en nagesprek in de zaal en lesmateriaal in de klas verdiepen de leerlingen zich in de thema’s en technieken van de film(s).

Coming Out Day

Ieder jaar op 11 oktober is het Coming Out Day! Op deze dag vieren we dat iedereen mag zijn wie die wil zijn. In samenwerking met SchoolsOUT organiseren we in de week van 11 oktober een gratis interactief filmprogramma over seksuele- en genderdiversiteit met films, Q&A’s met acteurs, regisseurs of gastsprekers. Dit programma bieden we niet alleen aan in LUX maar ook op locatie in Dukenburg en Beuningen. Meld je met je school aan voor de editie van 2024 door een mail te sturen naar [email protected]

Nimma Aan zee

Klimaatverandering is één van de grootste vraagstukken van onze tijd. Maar, klimaatverandering verloopt traag en is voor een groot deel onzichtbaar. Met behulp van films kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken.

Samen met InScience hebben we een gratis programma ontwikkeld. Vanaf 17 juni 2024 tot het einde van het schooljaar kan groep 7 en 8 in LUX kijken naar de animatiefilm WALL-E. Bij het programma is er een bijzondere gast aanwezig én er is lesmateriaal ontwikkeld om het bezoek voor te bereiden en te verwerken in de klas.

Interesse? Meld je klas dan snel aan! Stuur een mailtje naar [email protected] of naar [email protected] en we kijken samen naar een passend programma.

IDFA

In de korte documentaire blokken van IDFA oriënteren kinderen zich op de wereld, dichtbij en veraf. Leerlingen krijgen een kijkje in diverse culturen en leefwerelden, altijd vanuit het oogpunt van een kind. De filmblokken met lesmateriaal worden vanaf juni 2024 bekend gemaakt en zijn te vinden op de website van IDFA.

De 37ste editie van IDFA vindt plaats van 13 t/m 24 november 2024.

Maken

Kerndoel 54
De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Beelden kunnen sturen, manipuleren of je op het verkeerde been zetten. Maar hoe werkt dat nu precies? De beste manier om daarachter te komen is door er zelf mee aan de slag te gaan.

Van het bedenken van het verhaal tot aan de montage, de leerlingen worden eigenaar van het hele proces. Wat laat je zien? Wat laat je juist buiten beeld? Hoe zet je de camera neer en wat heeft dat voor effect? Door zelf te doen leren ze de principes van film en hoe ze beeldtaal kunnen gebruiken bij het uitdrukken van ervaringen en gevoelens. De resultaten bekijken en bespreken we gezamenlijk na in de filmzaal.

Door zelf aan de slag te gaan ervaren leerlingen en studenten dat filmmakers voortdurend keuzes maken en zo een bepaalde boodschap overbrengen. In iedere workshop experimenteren we met camerastandpunten, soorten shots en montage en reflecteren we op de effecten daarvan. Workshops vinden plaats op school of in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Een workshop duurt circa 2,5 uur en wordt op maat gemaakt voor verschillende leerjaren en groepen.

klimaatjournaal met de klas

Groep: 7/8
Duur: 1 uur voorbereidende les door leerkracht, 2,5 uur workshop gastles door filmdocenten LUX, 1 uur première in LUX
Waar: Op school/in LUX
Kosten: €425 per klas, €850 voor 3 klassen, €0 vertoning in LUX
Wanneer: vanaf Mei 2025

In het jaar 2200 zal onze wereld er door klimaatverandering heel anders uitzien. Misschien wonen we wel allemaal op eilanden, bestaan er nieuwe diersoorten of zijn we als mensen geëvolueerd om onder water te leven. Op school verdiepen we ons eerst in het onderwerp klimaatverandering, maar leren we ook over het maken van een journaaluitzending. De klas wordt verdeeld in verschillende groepjes die aan de slag gaan met een eigen onderdeel van het journaal. Als afsluiting ga je met je hele klas in galakleding over de rode loper om het klimaatjournaal op het witte doek in LUX te bewonderen in aanloop naar het Kunst en Klimaatfestival Nimma Aan Zee!

Sluit aan bij: burgerschap, mediawijsheid,  oriëntatie op jezelf en de wereld

workshop nepnieuws

Groep: 7/8
Duur: 2 – 2,5 uur
Waar: LUX
Kosten: €425,00

Wanneer: Iedere doordeweekse dag tussen 09:00 – 13:00
Wat is echt en wat is nepnieuws? En hoe kun jij zelf de kijker op het verkeerde been zetten? Leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen kijken en hoe ze zelf technieken zelf kunnen toepassen in hun eigen reportage. Gewapend met een tablet, statief en microfoon gaan leerlingen vervolgens de straat op om zelf een nepnieuws item te maken.

Sluit aan bij: burgerschap, mediawijsheid, digitale geletterdheid

workshop animatie en green screen

Groep: Vanaf groep 3
Duur: 2 – 2,5 uur
Waar: LUX
Kosten: €425,00
Wanneer: Iedere doordeweekse dag tussen 09:00 – 13:00

Film is niets anders dan achter elkaar geplakte beelden. Ook de allerkleinsten kunnen prima overweg met dit principe! We starten met het bekijken van de leukste voorbeelden. Met wat geduld, een camera en een statief brengen we daarna een zelf geknutselde creatie tot leven in een super tof stop-motion filmpje. Inclusief première op het grote doek!

workshop kinderrechtenfilm

Groep: Vanaf groep 6
Duur: 1 uur voorbereidende les door leerkracht, 2 – 2,5 uur workshop, Waar: In de klas, LUX
Kosten: €425,00
Wanneer: Iedere doordeweekse dag tussen 09:00 – 13:00

De manier om te begrijpen wat mensenrechten precies zijn is door zelf een verhaal te verzinnen over dit thema. Gewapend met storyboard, tablet en statief gaan leerlingen op pad om hun eigen film te maken!

Sluit aan bij: burgerschap, oriëntatie op jezelf en de wereld