Klik op één van de tijden en koop je tickets:
di 12.12
di 12.12
€7,50 | studenten en sponsoren gratis
Aanmelden sponsoren via [email protected]
€7,50 | studenten en sponsoren gratis
Aanmelden sponsoren via [email protected]
Dit jaar agendeerde ACN hoe Nijmegen groen kan groeien door te krimpen waar nodig. Met uiteenlopende experts zochten we naar kansen voor een gezonde stad die de impact op de leefomgeving tot een minimum beperken, of er juist nieuwe waarde aan toevoegen. Op 12 december bespreken we de belangrijkste thema’s uit ons jaarprogramma met Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Wouter Veldhuis en luisteren we naar zijn visie op groei.
Zestien adviezen
In augustus bracht het College van Rijksadviseurs (CRa) zestien adviezen uit die ons op weg moeten helpen naar een duurzamer, gezonder en rechtvaardiger Nederland. Het CRa pleit onder andere voor natuurinclusief bouwen en aanbesteden met hernieuwbare materialen, het benutten van het bestaande, ruimtelijke oplossingen waarin bodem en water écht sturend zijn, en het inzetten op innovaties als natuurinclusieve landbouw en meervoudig ruimtegebruik.
Stuk voor stuk uitgangspunten die Nederland duurzamer, mooier, gezonder en rechtvaardiger moeten maken. Maar hoe kom je tot een integrale aanpak en voorkom je dat een oplossing weer nieuwe problemen veroorzaakt? Rijksadviseur Wouter Veldhuis vertelt welke uitgangspunten essentieel zijn voor een stad die duurzaam wil groeien.
Lessen uit New Dawn
Na zijn lezing gaat Veldhuis in gesprek met wethouder Noël Vergunst (gemeente Nijmegen) over de binnenstedelijke transitie die Nijmegen de komende jaren ondergaat, met de bouw van vijftienduizend nieuwe woningen. Leidraad voor het gesprek is een samenvattende illustratie, die de belangrijkste thema’s uit het ACN-jaarprogramma New Dawn verbeeldt. Studenten Planologie van de Radboud Universiteit delen hun blik op de toekomst van Nijmegen.
Met New Dawn stelde ACN de groei van Nijmegen centraal door te stellen dat een duurzame transitie niet een kwestie is van groene innovaties, maar vooral van minderen en benutten van het bestaande. We zochten naar ruimte voor verantwoorde groei door te minderen in energieverbruik en het gebruiken van niet-regeneratieve materialen, de auto gas terug te laten nemen, de Waal ook een stem te geven en door het belang van stadslandbouw, nieuwe stadsnatuur en een gezonde bodem te agenderen
90 minuten
Debat,
90 minuten
Debat