Film Sister, What Grows Where Land Is Sick? & gesprek over klimaatemoties
Klik op één van de tijden en koop je tickets:
di 24.09
Voor studenten geldt: op vertoon van je collegekaart bij de Duurzaamheidscafé-infobalie, ontvang je een gratis drankje.
*Dit is een selectie. In de webshop zijn alle beschikbare prijssoorten zichtbaar.
Film Sister, What Grows Where Land Is Sick? & gesprek over klimaatemoties
Koop tickets v.a. € 5,00
di 24.09
Wat zie je als je naar de wereld kijkt? Adembenemend mooie natuur? Uitstervend leven? Schrikbarend stijgende temperaturen? Strijdlustige mensen? Overheden die alsmaar niks doen? Wie van de wereld houdt, kan overweldigd worden. Hoe vind je een balans tussen woede, liefde en angst, tussen actie nemen en verlamd worden door moedeloosheid? Het Duurzaamheidscafé verkent deze vraag in samenwerking met Sprouts Film Festival via een filmvertoning en nagesprek.
2u 0m
Debat,
2024
2u 0m
Debat
De voertaal van het gesprek is Nederlands, maar de film is Noors gesproken en Engels ondertiteld.
In de fictiefilm Sister, What Grows Where Land Is Sick? (Franciska Eliassen, 2022) volgen we twee zussen in een klein Noors dorp. Oudste zus Vera is creatief en uitgesproken. De veertienjarige Eira is observerend en stiller. Om haar oudere zus te begrijpen, leest Eira haar dagboeken, vol liefde voor de aarde en woede en zorgen om schade die mensen aanrichten. In prachtige beelden zien we hoe de twee ieder op hun eigen manier een onzekere toekomst navigeren. Terwijl Eira zich verder terugtrekt, maakt Vera rebellerende kunst, maar verliest ze zichzelf ook steeds meer in overweldigende emoties.
Na vertoning van de film verkennen we onze eigen klimaatemoties. Onderzoek van Milieudefensie Jong concludeerde vorig jaar dat één op de vijf jonge mensen klimaatstress ervaart. Wat doen zorgen om het klimaat met onze mentale gezondheid? Hoe voorkomen we dat we verlamd raken en alleen nog maar doomscrollen? Wat leren onze angsten ons over het moois dat we zien in de wereld? Hoe kunnen we onze emoties omzetten in actie – maar wel goed voor onszelf blijven zorgen?
We gaan met een expert in gesprek over deze vragen. Meer informatie volgt snel. Na afloop van het programma is er ruimte in Café LUX om, geïnspireerd door de film, je eigen klimaatemoties te verwerken in collagekunst en samen na te praten.
Dit programma is een samenwerking van het Duurzaamheidscafé met Sprouts Film Festival. Sinds 2022 tonen zij jaarlijks de beste maatschappijkritische debuutfilms en fictiefilms rondom het klimaatvraagstuk. Sprouts gelooft sterk in de kracht van verbeelding en zet naast films ook (audiovisuele) kunst en verdieping in om bewustwording en gedragsverandering teweeg te brengen. Door een rijke voedingsbodem te bieden voor (klimaat)activisme en aanstormend talent maakt Sprouts van de bioscoop een plek voor gemeenschapsvorming en vreedzaam protest.