Lezing, gesprek en muziek met politicoloog Joep van Lit, rechtsfilosoof Maxim van Asseldonk en muzikant Teun van Laake
Klik op één van de tijden en koop je tickets:
ma 23.06
Lezing, gesprek en muziek met politicoloog Joep van Lit, rechtsfilosoof Maxim van Asseldonk en muzikant Teun van Laake
ma 23.06
Dit programma wordt georganiseerd door Radboud Reflects. Klik hier voor een overzicht van alle lezingen.
Lezing, gesprek en muziek met politicoloog Joep van Lit, rechtsfilosoof Maxim van Asseldonk en muzikant Teun van Laake
Dit programma wordt georganiseerd door Radboud Reflects. Klik hier voor een overzicht van alle lezingen.
Radboud Reflects en Nimma aan Zee
Hoe weerbaar zijn democratieën tegen de macht van ultrarijken? Elke stem telt en ieder mens is politiek gelijkwaardig in een democratie – in theorie. Maar hoe verhoudt de theorie zich tot de werkelijkheid, waarin bedrijven en lobbygroepen miljarden investeren in politieke invloed? Ondermijnt dit de democratie, of is het een onvermijdelijk – of zelfs belangrijk – onderdeel ervan? Kom luisteren naar politicoloog Joep van Lit en rechtsfilosoof Maxim van Asseldonk over de democratie, de macht van het volk en het grootkapitaal en luister naar de muziek van Teun van Laake.
Hoe wordt geld een probleem?
Hoe werkt de relatie tussen democratie en kapitaal? De eerste associatie is vaak negatief: techgiganten die met data en investeringen politieke processen beïnvloeden, olie- en gasbedrijven die hun stempel drukken op klimaatwetgeving, bedrijven die dreigen hun hoofdkantoren te verplaatsen bij belastingverhogingen. Maar kan kapitaal ook een versterkende kracht zijn binnen een democratie? Hoe en wanneer wordt (te veel) geld een probleem voor een democratie? Welke rol speelden grootkapitalisten vroeger in het politieke spel, en hoe is die rol door de decennia heen veranderd?
Is er een tegenmacht mogelijk?
De schaal waarop grote bedrijven tegenwoordig invloed uitoefenen op beleid, lijkt groter dan ooit. Hoe ziet de toekomst uit van een democratie waarin de rijksten steeds meer invloed vergaren? Kan een politiek systeem dat sterk wordt beïnvloed door algoritmes, donaties en directe lijntjes met CEO’s nog spreken van echte volksvertegenwoordiging? Hoe goed zijn democratieën bestand tegen de invloed van ultrarijken? En hoe kijken die ultrarijken eigenlijk zelf naar de democratie?
Is het nog mogelijk om tegenmacht te organiseren in een wereld waarin economische en digitale macht steeds vaker samenvalt met politieke invloed? Kunnen democratische systemen standhouden onder die druk – en zo ja, wat is daarvoor nodig? Wat vraagt dat van burgers, van media, van onderwijs? En wat betekent dit allemaal voor het ideaal van democratische besluitvorming? Kom luisteren naar rechtsfilosoof Maxim van Asseldonk en politicoloog Joep van Lit over de rol die het grote geld speelt in de democratie, afgewisseld met muziek door Teun van Laake.
De voertaal is Nederlands.
1u 30m
Debat,
1u 30m
Debat
NIMMA AAN ZEE – F*CK CAPITALISM!
Het kapitalisme heeft ons in een gouden kooi gevangen. Het systeem, waarvan slechts een kleine groep mensen rijker wordt, heeft desastreuze gevolgen voor de wereld. Kunnen we onze verslaving aan spullen, comfort en consumptie doorbreken en samen het systeem radicaal omgooien? Verdiep je van 23 t/m 29 juni tijdens de impactweek Nimma aan zee met podiumvoorstellingen, films, gesprekken en meer in de wereld van het kapitalisme. Samen onderzoeken we hoe we met sociale innovaties, samenwerken en onze verbeeldingskracht kunnen werken aan een gezondere, gemeenschappelijke en eerlijkere wereld.
Dit programma is onderdeel van de impactweek van Nimma aan zee – F*CK CAPITALISM! Kijk voor meer informatie en het volledige programma op: