LUX is al ruim 20 jaar hét arthouse in hartje Nijmegen. We bieden 365 dagen per jaar een breed scala aan films, theater- dans- en muziekvoorstellingen, debatten, evenementen en festivals in allerlei combinaties, zowel in aanbod als in eigen producties, ondersteund door een bruisend café. Een fijne plek om te ontspannen, te ontmoeten, je te verdiepen en je te laten inspireren!
LUX biedt een onafhankelijk en vrijzinnig podium in Nijmegen dat een veelzijdige, vernieuwende en interdisciplinaire programmering ontwikkelt, maakt en presenteert. Een plek waar ruimte is voor spraakmakende programma’s, van arthouse films en vlakkevloertheater, tot dans, muziek, debat en gesprek, en alle combinaties daarvan. Daarnaast is Café LUX een bruisende en gastvrije ontmoetingsplek, waar je de hele dag terecht kunt voor een kop koffie of glas wijn, lunch, borrel en diner. Een fijne plek waar je kunt flexwerken, samenkomen en ontmoeten of kunt napraten over films en voorstellingen.
In 2021 is LUX benoemd in de top 15 meest toonaangevende arthouses van de wereld.
Bovenal zijn we onafhankelijk en vrijzinnig, en continu in beweging. Met onze kleinschalige en vernieuwende programmering hopen wij onze bezoekers te inspireren. Uit te dagen. Andere perspectieven te bieden. Anders te kijken. Naar jezelf en de wereld.
Met onze programmapijlers film, podium en debat bieden we een kritisch platform, waarin kunst en wetenschap, maatschappelijke thema’s en uitdagende en grensoverschrijdende ontwikkelingen centraal staan. Om dit te bereiken werken we samen met een groot aantal (maatschappelijke) partners, waaronder de Radboud Universiteit, Radboud Reflects, Driestroom en Spectrum. Daarnaast werken we samen met Nijmeegse culturele partners, mediaorganisaties, theatermakers en lokale en nationale collegafilminstellingen als Movie Machine en EYE Amsterdam.
LUX is aangesloten bij de NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters) en VNFO (Vereniging Nederlands Filmtheater Overleg).
LUX heeft een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) status. Klik hier om de gegevens van deze registratie in te zien.
Wij onderschrijven de Governance Code Cultuur. De cultuursector kenmerkt zich door grote diversiteit, maar voor de gehele sector geldt hetzelfde: het werken met gemengde financiering, risicobeheer, toezicht en verantwoording is zwaarder gaan tellen. Organisaties die zich hiervan bewust zijn hanteren de Governance Code Cultuur. De Code is een instrument voor goed bestuur en toezicht in de cultuursector.
Sinds 20 april 2012 werken wij met een Raad van Toezicht model. De Raad bestaat uit de volgende leden:
Paul van Buul (voorzitter)
Tom van Nouhuys (vice-voorzitter)
Henriette Honée
Sigrid Wertheim
Ammar Selman
De Raadsleden voeren hun functie onbezoldigd uit.
Jaarrekeningen: 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021
Jaarverslagen: 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021