sluit

Ontdek de toekomst van theater

Ontdek de toekomst van theater en laat je verrassen door het nieuwste werk van piepjonge makers met uitzonderlijk talent, ervaren spelers die hun debuut maken als maker én avontuurlijke makers die voor het eerst in LUX te zien zijn.

Dit jaar zijn we weer interessante nieuwe samenwerkingen aangegaan, hebben we nieuwe piepjonge makers met uitzonderlijk talent ontdekt en geboekt én hebben we weer een aantal makers op ons programma die we al als speler hebben mogen ontvangen die nu hun debuut als theater- of dansmaker maken. En daar zijn we trots op!

Daarom starten we dit jaar met een pilot van een strippenkaart voor nieuwe makers, om onze bezoekers op een toegankelijke manier kennis te laten maken met dit aanstormend talent & deze debutanten.

Nieuw: strippenkaart voor nieuwe makers

Dit seizoen 2022-2023 heb je de unieke kans om 5 voorstellingen van deze nieuwe makers voor een totaalprijs van € 50,00 te bezoeken. En je kunt zelf de voorstellingen kiezen!

Hoe werkt het?

  • Je koopt een strippenkaart, waarmee je 5 voorstellingen voor € 50,00 kunt bezoeken.
  • Je maakt zelf een selectie uit een lijst van de tien geselecteerde voorstellingen in 2022-2023: Antonin Rioche, Jip Smit, theaterbolwerk PUNCH, Benja Bruijning, Cherish Menzo, Rashif El Kaoui & Ahmet Polat & Laryssa Kim, Cecilia Moisio, Ludwig Bindervoet, Booi Kluiving, en Poernima Gobardhan & Justin de Jager.
  • Je reserveert je kaarten via onze website.
  • Niet in combinatie met andere acties en kortingen.

Koop nu!

De strippenkaart is hier te bestellen.

De tien geselecteerde voorstellingen 2022-2023

vrijdag 28 oktober 2022
Korzo & NDT | Antonin Rioche – Ohgirl!
Korzo & NDT presenteren dit jaar Antonin Rioche als aanstormende dansmaker. De Franse choreograaf en theatermaker Antonin Rioche legt met zijn werk op indringende en persoonlijke wijze de vinger op de zere plekken van ons moderne leven. Ohgirl! is een intieme choreografie over burn-out, over het onder ogen zien wat voor last we op onze schouders dragen. Ohgirl! is de vrouwelijke tegenhanger van Ohboy!, zijn eerste solo.

zaterdag 29 oktober 2022
Jip Smit – Motherland
Met Motherland maakt Jip Smit haar debuut als theatermaker. Motherland is een feministische fantasy voorstelling voor volwassenen. Ze neemt je mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen. Jip Smit speelde eerder bij Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage-entertainment en was te zien in de veelgeprezen revue Showponies.

woensdag 2 november & donderdag 3 november
PUNCH | Carine Crutzen, Willem Voogd, Marisa van Eyle e.a. – Ongerijmd
Gloednieuw initiatief theaterbolwerk PUNCH brengt teksten van nieuwe Nederlandse toneelschrijvers naar het podium. Ongerijmd is een geestig stuk met o.a. Carine Crutzen, Willem Voogd en Marisa van Eyle. Schrijver Frank Siera kroop in het hoofd van Gerrit Achterberg, een geniale dichter die met tbs achter de tralies verdwijnt na de moord op zijn hospita. “Knap gedaan en bij vlagen geestig […] vooral een fraai staaltje knutselen met taal.” De Telegraaf

zaterdag 10 december 2022
Benja Bruijning – Een leven
Acteur Benja Bruijning (bekend van de films Alles is familie, De bende van Oss en de serie Bellicher) gaat voor het eerst solo het toneel op, gewapend met een ontroerende tekst van Nick Payne, in regie van Olivier Diepenhorst. Een spannende en ontroerende toneelmonoloog, die boeit van de eerste tot de laatste seconde.

zaterdag 28 januari 2023
Cherish Menzo | Frascati Producties | GRIP i.s.m. De Coproducers – DARKMATTER
Cherish Menzo (1988) studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Urban Contemporary Dance) en was sindsdien te zien in werk van o.a. Akram Khan, Lisbeth Gruwez, Jan Martens en Nicole Beutler. Na de internationale tour met JEZEBEL (2019) komt Cherish in 2022 uit met haar tweede voorstelling DARKMATTER. Cherish Menzo creëert in haar werk een universum waarin het zwarte lichaam centraal staat. Ze meandert tussen de nostalgie van de jaren 90 en 00 (hiphop, rapteksten, sci-fi, manga) en een speculatieve toekomst.

donderdag 16 februari 2023
Het Zuidelijk Toneel | Rashif El Kaoui & Ahmet Polat & Laryssa Kim – De Bastaard
Met een inspirerende cross-over van film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven zij inzicht hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt, en leidt tot een constant dubbel bewustzijn. De eerste voorstelling van acteur, rapper, podcastmaker én schrijver Rashif El Kaoui, fotograaf & filmregisseur Ahmet Polat & multi-instrumentalist Laryssa Kim die bij ons te zien is! De voorstelling is meer dan Rashif zijn reisverslag. Het zou ook het verhaal van Ahmet, Laryssa of jou kunnen zijn. Want misschien wist je het nog niet, maar uiteindelijk zijn we allemaal bastaard. De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd. “Een indringend en ontroerend pamflet dat nog lang nagonst” De Volkskrant ****

zaterdag 25 maart 2023
Cecilia Moisio – PINK PORTAL
Werk van Cecilia Moisio was al eerder bij ons te zien tijdens Moving Futures, het reizende dansfestival voor aanstormend choreografietalent; dit seizoen staat voor het eerst een avondvullende voorstelling bij ons op het programma. PINK PORTAL is een informatieve, grappige maar ook emotionele dansvoorstelling over het lichaam van de vrouw. Samen met een cast van vrouwen van verschillende leeftijden wordt er gereflecteerd op eeuwenlange controle, kritiek, beknibbeling, beschaming en censuur.

vrijdag 31 maart 2023
Theater a/d Rijn & URLAND | Ludwig Bindervoet – PATROON
PATROON is de eerste persoonlijke solo van Ludwig Bindervoet, geschreven door zijn vader Erik Bindervoet en geïnspireerd op Brief an den Vater (1924) van Franz Kafka, over de eeuwig rondzwervende zoon op de vlucht voor de eeuwig afwezige vader. Ludwig is lid van performancecollectief URLAND en speelde al meerdere voorstellingen van o.a. Toneelgroep Oostpool, Wunderbaum, De Warme Winkel en Nineties Productions.

vrijdag 21 april 2023
Booi Kluiving, Feikes Huis & De Nieuwe Oost – SatisFactory
Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in juni 2018 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen Autonomous Sensory Meridian Response.

woensdag 7 juni 2023
Korzo: Poernima Gobardhan & Justin de Jager – Double Bill: Kāli & Through
Met deze double-bill zet Korzo twee jonge makers naast elkaar die hun eigen draai geven aan de dansstijlen waaraan ze verknocht zijn: Poernima Gobardhan is een van de grote talenten van de Indiase dans in Nederland. Justin de Jager’s werk valt op door zijn specialisatie in threading; een bewegingsconcept uit de breakdance waarbij op allerlei manieren optische illusies worden gecreëerd met het lichaam in een ogenschijnlijk oneindige opvolging van bewegingen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?