Voortgezet Onderwijs

Beeld- en filmeducatie van de klas tot de filmzaal

Nieuwsbrief

Wil jij ook werken met filmeducatie in jouw klas? Krijg eens per kwartaal onze nieuwsbrief met praktische filmtips voor in de klas en ons laatste aanbod workshops, schoolvoorstellingen en op maat gemaakte lespakketten.

Inschrijven

Film en beeld is overal. Jongeren kijken, maken en delen de hele dag door beeldverhalen, maar weten we eigenlijk wel hoe beeld ons stuurt?

Onze educatieprogramma’s zijn gericht op het leren ‘lezen’ van beelden en kritisch leren kijken. Ons aanbod sluit ook aan bij thema’s als burgerschap, geschiedenis, taal en mediawijsheid. We delen onze programma’s onder in de pijlers Kijken, Verdiepen en Maken. Naast het reguliere aanbod bieden we ook maatwerk en zijn we partner van scholen die zelf met een idee komen op het gebied van media- en filmeducatie.

Kijken

Laat scholieren en studenten kennis maken met arthouse films en het filmtheater.

Wat is het verschil tussen documentaire en fictie? Is een documentaire altijd de waarheid? Hoe kan het toch dat je soms op het puntje van je stoel zit tijdens een spannende scène? Wat vertelt film over ‘jezelf’ en ‘de ander’? Van klas 1 t/m 6 en alles daarboven, we helpen graag bij het zoeken van een film of filmprogramma dat aansluit bij de belevingswereld, leerniveau of bij een bepaald thema of vak. Onder begeleiding van één van onze filmcoaches krijgen de leerlingen ook een inleiding en/of nagesprek in de zaal.

Schoolvoorstelling op maat

Kies op een actuele titel uit onze programmering, of kies een oudere titel passend bij een thema of vak. Een korte inleiding en/of nagesprek bieden we gratis aan.

IDFA

In de korte documentaire blokken van IDFA oriënteren jongeren zich op de wereld, dichtbij en veraf. Leerlingen en studenten krijgen een kijkje in diverse culturen en leefwerelden, altijd vanuit het oogpunt van kinderen en jongeren. De filmblokken en lesmateriaal worden vanaf juni 2024 bekend gemaakt op de website van IDFA.

De 37ste editie van IDFA vindt plaats van 13 t/m 24 november 2024.

Movies That Matter

Movies that Matter presenteert voor leerlingen en studenten toegankelijke films over mensenrechten en maatschappelijke thema’s met een inspirerend verdiepingsprogramma. Met een diversiteit aan thema’s als identiteit, keuzevrijheden, discriminatie en migratie. 

Geïnteresseerd in een programma van Movies That Matter? Bekijk het aanbod voor schooljaar 2023-2024.

Verdiepen

Wat kunnen films ons vertellen over de manier waarop we (samen)leven? Hoe kunnen films ons helpen om te ‘leren mens te zijn’?

Film voert ons mee naar andere werelden en laat ons kennismaken met andere culturen en perspectieven. Hierdoor is film een perfect burgerschapsinstrument. Door film te kijken verplaatsen jongeren zich in een ander. Door daarna thema’s en onderwerpen uit de film bespreekbaar te maken in de filmzaal bieden we jongeren meer context en verdieping en worden gevoelige of beladen onderwerpen bespreekbaar. Onze filmcoaches begeleiden leerlingen in het gericht kijken en geven context aan de film. Vaak met makers, acteurs óf professionals live in de zaal aanwezig.

ARE YOU FINE ONLINE?

Wat is cancelcultuur? Wie is er verantwoordelijk als er privébeelden van jou worden gedeeld? En weet je eigenlijk wel wat je schermtijd is? Aan de hand van 4 korte films over internetcultuur en sociale media gaan we het gesprek aan met leerlingen. In hoeverre zijn zij bewust van hun internetgebruik, en wat kunnen zij zelf doen om de online wereld een beetje leuker te maken?

Duur: 75 minuten
Geschikt voor vmbo (klas 2-4) en mbo

AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE!

Jongeren spenderen dagelijks veel tijd op sociale media en worden overspoeld door een stortvloed aan video’s. Hoe is deze prominente beeldcultuur ontstaan en hoe heeft deze zich zo verstrengeld met ons hedendaagse leven? Deze documentaire richt zich op de geschiedenis van bewegend beeld, van de uitvinding van de camera en de allereerste foto tot aan de televisie tot aan de opkomst van Youtube. Door middel van relevant, grappig en/of confronterend beeldmateriaal laten de makers zien hoe wij als mensheid bewegend beeld gebruiken en wat de gevolgen zijn op onze samenleving(en). De documentaire laat zien wat er allemaal achter de camera’s gebeurt en hoe video’s worden ingezet om het publiek te manipuleren. Voor jongeren (en ook volwassenen) heel verfrissend om onze omgang met beeld in een nieuw perspectief te zien.

Duur: 100 minuten

Extra leuk in combinatie met een workshop

Geschikt vanaf leerjaar 3 van het VO en het hele MBO

NIMMA AAN ZEE

Klimaatverandering is één van de grootste vraagstukken van onze tijd. Maar, klimaatverandering verloopt traag en is voor een groot deel onzichtbaar. Met film kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken.

Samen met InScience Filmfestival hebben we een gratis programma voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld. Vanaf 17 juni 2024 tot het einde van het schooljaar kan de onderbouw van het VO kijken naar de animatiefilm WALL-E. De bovenbouw kijkt naar de prachtige documentaire DEEP RISING. Bij het programma is er een bijzondere gast aanwezig én er is lesmateriaal ontwikkeld om het bezoek voor te bereiden en te verwerken in de klas.

Interesse? Meld je klas dan snel aan! Stuur een mailtje naar [email protected] of naar [email protected] en we kijken samen naar een passend programma.

Maken

Beelden kunnen sturen, manipuleren of je op het verkeerde been zetten. Maar hoe werkt dat nu precies? De beste manier om daarachter te komen is door er zelf mee aan de slag te gaan.

Van het bedenken van het verhaal tot aan de montage, de leerlingen worden eigenaar van het hele proces. Wat laat je zien? Wat laat je juist buiten beeld? Hoe zet je de camera neer en wat heeft dat voor effect? Door zelf te doen leren ze de principes van film en hoe ze beeldtaal kunnen gebruiken bij het uitdrukken van ervaringen en gevoelens. De resultaten bekijken en bespreken we gezamenlijk na in de filmzaal.

Door zelf aan de slag te gaan ervaren leerlingen en studenten dat filmmakers voortdurend keuzes maken en zo een bepaalde boodschap overbrengen. In iedere workshop experimenteren we met camerastandpunten, soorten shots en montage en reflecteren we op de effecten daarvan. Workshops vinden plaats op school of in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Een workshop duurt circa 2,5 uur en wordt op maat gemaakt voor verschillende leerjaren en groepen.

Crash Course Film

Vanaf leerjaar 1 VO en MBO
Duur: 2 – 2,5 uur
Waar: LUX
Kosten: €425
Wat is film eigenlijk? Hoe leer je filmtaal spreken en welke basisprincipes van film moet je hiervoor kennen? Na een gezamenlijke introductie over cameraperspectieven, kadrering, montage en het ‘Kuleshov effect’ dagen we jongeren uit om een verhaal te vertellen met beelden. Show, don’t tell!

Sluit aan bij: burgerschap, mediawijsheid, digitale geletterdheid, ckv

Fake News en Framing

Vanaf leerjaar 2 VO en MBO
Duur: 2 – 2,5 uur
Waar: LUX
Kosten: €425,00

Wat is echt en wat is nep? Is wat je ziet wel het hele verhaal? En hoe beïnvloed jij zelf als maker de meningen van kijkers? In deze workshop analyseren we verschillende manipulatietechnieken in film en media en gaan we de straat op om zelf een item te maken. We kijken en bespreken de resultaten terug op het grote scherm.

Sluit aan bij: burgerschap, mediawijsheid, digitale geletterdheid, ckv

Workshop documentaire

Vanaf leerjaar 2 VO en MBO
Duur: 2 – 2,5 uur
Waar: LUX
Kosten: €425,00

Hoe objectief ben jij als documentairemaker? Kun je eigenlijk wel objectief zijn? Welke documentairevorm kies jij en met welk doel doe je dat? We bekijken verschillende voorbeelden en gaan aan de slag met het maken van een korte docu. Extra leuk in combinatie met een voorstelling.

Sluit aan bij: burgerschap, mediawijsheid, digitale geletterdheid, ckv

Workshop videoclips

Vanaf leerjaar 1 VO
Duur: 2 – 2,5 uur
Waar: LUX
Kosten: €425,00

In deze workshop leren leerlingen bewegende beelden te maken passend bij muziek. We bekijken gezamenlijk verschillende soorten muziekvideo’s en bespreken montagestijlen. Monteren op de beat, vertalen van tekst naar beeld, verhalend of juist abstract. Creativiteit en timing zijn de kernwoorden van deze workshop waarin leerlingen zelf een videoclip opnemen én monteren.

Sluit aan bij: ckv, kunst