Nieuwsbrief VO en MBO   -   online versie
LUX Nijmegen
Leren vanaf de bank
Samen staan we sterk!

 

Beste docent,

Deze bizarre en spannende tijden vragen veel van ons allemaal. Het is een grote uitdaging om onderwijs op afstand te verzorgen, een flinke dosis flexibiliteit en creativiteit is onmisbaar. We helpen je graag hierbij. Want juist nu is het extra belangrijk om elkaar te ondersteunen waar en wanneer dat kan. In deze nieuwsbrief vind je handige tips en handvatten om het online- en thuisonderwijs leuker én makkelijker te maken. Heb je vragen, zoek je lesmateriaal of wil je advies? Laat het ons dan even weten, we denken graag met je mee.

Hopelijk weer tot snel in LUX!

Met vriendelijke groeten,

Esther en Linde
Team educatie

Kijken

SCHOOLTV: FILM IN DE KLAS
Diverse titels, thema’s en leeftijdscategorieën 
Op Schooltv staan diverse Nederlandse films voor het basis- en voortgezet onderwijs, die aansluiten op de belevingswereld van leerlingen. De films kunnen worden gebruikt om leerlingen bewust te leren kijken. Bij elke eerste titel in de lijst is lesmateriaal beschikbaar op LessonUp, bijvoorbeeld bij de korte film #Tagged. 

Wat deed de 14-jarige Elise op een uit de hand gelopen feestje? Wat zij die avond op Instagram, Facebook en YouTube plaatst, gaat een eigen leven leiden. Ze verliest de controle over haar online leven en zo verandert haar telefoon van beste vriend in haar ergste vijand. Bekijk de film hier.

KIJK-GOED
Kijk-goed is een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. De titels zijn zorgvuldig geselecteerd door de afdeling educatie van EYE. Bij elke titel wordt aangegeven voor welk onderwijsniveau deze geschikt is, welk filmaspect bijzonder is en bij welk(e) onderwijsthema(‘s) de titel aansluit. Ook wordt waar mogelijk verwezen naar bijbehorend lesmateriaal.

IDFA DOCSCHOOL ONLINE
Diverse (korte) documentaires voor het onderwijs.
Met Docschool Online kun je bijzondere, speciaal geselecteerde IDFA-titels in de klas of thuis bekijken! Bij elke titel is gratis lesmateriaal beschikbaar. Op de site kun je filteren op niveau, thema, lengte en landen. Ideaal om thema’s op afstand te behandelen. Benieuwd naar de (korte) documentaires? Neem dan hier een kijkje.

Meer tips over filmeducatie op afstand? Bekijk de blog van FilmHUB Gelderland.

Verdiepen

Movies That Matter
Het Movies That Matter festival gaat dit jaar helaas niet door, maar online is er wel genoeg te doen! Movies That Matter heeft een enorme catalogus, waarvan een hoop films gratis online te bekijken zijn. Klik op de link en vink in het rechtervak ‘online kijken beschikbaar’ aan. Filter vervolgens op niveau, thema of leeftijd en bekijk de mooiste speelfilms en documentaires over mensenrechten! Bij elke titel is lesmateriaal beschikbaar, rechtstreeks te downloaden vanaf de site.

Go Short 2020
Helaas is ons eigen Nijmeegse korte film festival Go Short ook afgelast, maar dat betekent niet dat we geen shorts kunnen kijken! Samen met andere geannuleerde filmfestivals wereldwijd maken ze er het beste van en komen met een online filmfestival: My Darling Quarantine. Elke week plaatsen ze hier zeven korte films die je gratis kunt bekijken. Neem hier een kijkje. Let op,:de site is in het Engels!

Nog meer shorts?
Op de site Short of the Week staan honderden gratis interessante, artistieke, prikkelende en ontroerende korte films. Kies een documentaire, een animatie of anders. Keus genoeg! Let op: ook deze site is in het Engels.

Maken

#Maakiets
Een vlog maken, een videoboodschap opnemen, een virtuele presentatie geven of een animatiefilmpje in elkaar zetten: nu is het moment om thuis te experimenteren. Maar wat voor software gebruik je daarvoor? Op deze site zijn door Bart Valkenier, docent NaSK en ‘D&P’ op TalentStad VMBO in Zwolle allerlei super handige gratis tools om film te editen op een rijtje gezet. Alleen even downloaden en je kunt aan de slag met je eigen film!

Voor docenten
Op zoek naar inspiratie voor het lesgeven op afstand? Meneer Megens maakt al jaren video’s voor zijn studenten rekenen en wiskunde. Klik hier voor zijn YouTube-kanaal of ga naar zijn website. Of kijk op het online platform Edualdo, waar leraren en docenten door het hele land vragen, tips en ervaringen uitwisselen voor onderwijs op afstand.

Uitgelicht: Online Schoolvoorstelling!

Samen met online streamingplatform Picl en distributeur Periscoop films hebben we een speciaal educatie-tarief  bepaald voor de film Mind My Mind. 

De korte animatiefilm, gemaakt door de Nijmeegse Floor Adams, gaat over Chris, een jongeman met het Asperger-syndroom, die in zijn dagelijks leven probeert zijn obsessie voor modelvliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij. Hij schrijft de scripts voor allerlei alledaagse situaties en ontmoetingen. Op een feestje ontmoet Chris Gwen, een zoöloog die hem uitnodigt haar favoriete kameleon te komen bekijken. Chris vindt haar leuk en moedig volgt hij het flirt-script van Hans… Mind My Mind is een bijzonder grappige en optimistische verbeelding van hoe je kan worstelen met autisme. In een prachtige handgetekende animatie krijg je op een originele manier een inkijkje in deze – ook voor niet-autistische personen – regelmatig herkenbare wereld. Bekijk hier de trailer.

Met zijn allen in de filmzaal kan niet meer, maar we kunnen de film wel samen online bekijken! Voor slechts € 3,00 per leerling krijgt de school een inlogcode waarmee leerlingen de film gedurende 48 uur lang gewoon thuis kunnen bekijken. Op het online lesplatform LessonUp kunnen ze vervolgens verwerkingsopdrachten doen bij de film, samengesteld door het Nederlands Film Fonds.

Vragen over de mogelijkheden? Mail dan naar [email protected] en we helpen je graag verder!

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie over workshops, schoolvoorstellingen of voorstellingen op maat? Neem contact met ons op via [email protected] of bel naar 024 38 16 830.

bekijk al ons aanbod:
film
podium
debat
anders
LUX Nijmegen
024 381 68 59
voor reserveren & informatie
Je ontvangt deze e-mail op {{EMAIL}}
afmelden?

Eagerly Newsletters logo
verzonden met:  Eagerly Newsletters ©
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -