Raak me aan

Over de grenzen van intimiteit - Een programmareeks in het kader van Internationale Vrouwendag en de Gelderse Vrijheidsdagen

Raak me aan is een uitnodiging om je eigen verlangens en grenzen als het gaat om aanraking te verkennen.

Aanraking is een eerste levensbehoefte. Maar door #metoo, corona en scheve machtsverhoudingen staat aanraken onder spanning. Rondom Internationale Vrouwendag organiseren we in de maand maart samen met Bibliotheek Gelderland Zuid verschillende programma’s waarin we dit thema samen verder onderzoeken. Het is een pleidooi voor kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid en veiligheid van het samen ontdekken. Benieuwd zijn naar jezelf en elkaar.

Onze grenzen zijn veranderlijk en voortdurend in beweging. In onszelf en ook over generaties heen. Wat vroeger als normaal werd gezien, wordt door de jongere generatie in twijfel getrokken en bevraagd. We moeten ze steeds opnieuw onderzoeken en ontdekken. De meeste grenzen herkennen we pas op het moment dat we ertegenaan botsen. Hoe kunnen we dan verlangen van vrouwen dat ze hun grenzen altijd op tijd kunnen herkennen en vervolgens ook nog durven uitspreken?  

Rondom Internationale Vrouwendag gaan we met meerdere generaties onderzoeken, reflecteren en invoelen op het thema aanraken. Weten we zelf waar onze grenzen liggen? Hoe gaan we daar mee om? Hoe kunnen we aanraking zoveel mogelijk in goede banen leiden zonder afbreuk te doen aan intimiteit, spontaniteit en romantiek? Verken het samen met ons.

Internationale Vrouwendag

Tijdens Internationale Vrouwendag vieren we de sociale, politieke en economische prestaties van vrouwen over de hele wereld. Het is een dag om stil te staan bij de voortgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid en om te herdenken waarom deze strijd zo cruciaal is voor de samenleving. Want deze strijd is nog lang niet gewonnen.  

Twee op de drie vrouwen heeft te maken met straatintimidatie en de helft van jonge vrouwen werd in 2022 slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nog steeds hebben vrouwen te maken met ongelijke machtsverhoudingen en ‘alledaags seksisme’.

Vrijheid beleef je samen in Gelderland! 

Deze programmareeks is onderdeel van programma Vrijheid in Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidgelderland.nl.