Educatie

Van de klas tot de filmzaal

Film en beeld is overal. Jongeren kijken, delen en maken de hele dag door beeldverhalen. Maar zijn we ons wel bewust van hoe beeld ons stuurt?

Film opent deuren naar andere werelden, culturen, ideeën en tijden. Met onze filmeducatieprogramma’s hopen we jongeren door verschillende lenzen te leren kijken, om zo met een open blik de complexe wereld van vandaag en morgen stukje bij beetje beter te leren begrijpen.

Onze programma’s zijn actief, prikkelend, reflectief en gericht op samen leren. Ons uitgangspunt is het herkennen en bewust worden van zichtbare en onzichtbare keuzes achter bewegend beeld en zo te leren begrijpen hoe beeld ons stuurt. Jongeren ontwikkelen kennis en vaardigheden om film en beeldtaal te duiden én te gebruiken.

Ons aanbod sluit buiten de culturele ontwikkeling van leerlingen ook aan bij thema’s als burgerschap, geschiedenis, taal en mediawijsheid. Naast het reguliere aanbod bieden we ook maatwerk en zijn we partner van scholen die zelf met een idee komen op het gebied van media- en filmeducatie.

Schoolvoorstellingen

Ben je op zoek naar een bijzondere filmvoorstelling met je klas? Voor zowel primair als voortgezet onderwijs organiseren we besloten, educatieve filmvoorstellingen. Voor deze vertoningen rekenen we een gereduceerde prijs per leerling. Kies een film uit ons actuele (junior)aanbod of laat je adviseren door een van onze filmdocenten. Deze films kunnen op alle schooldagen onder schooltijd worden geboekt als besloten schoolvoorstelling (min 35 – max 155 leerlingen). De schoolvoorstellingen zijn ook te boeken met inleidingen en nagesprekken voor meer verdieping over de film en thematiek daarvan.

Kosten
35-50 leerlingen: €7,00 per leerling
51-70 leerlingen: €6,00 per leerling
71> leerlingen: €5,25 per leerling
Prijzen zijn inclusief btw, zaalhuur, filmhuur, projectie, ontvangst

Jouw verhaal, Mijn verhaal Jouw verhaal, Mijn verhaal
Coming Out Day Coming Out Day
History Reporters History Reporters
Kijken naar de oorlog Kijken naar de oorlog
Kijken naar de oorlog Kijken naar de oorlog

Workshops

Door zelf aan de slag te gaan met film krijgen kinderen inzicht in het ontstaan en maakproces van film. In onze workshopruimte Studio LUX maken zij korte films met behulp van tablets en kijken de resultaten terug op het filmdoek.

Locatie: Studio LUX en filmzaal
Duur: 2 – 2,5 uur
Aantallen: 30 leerlingen per workshop
Kosten: €425 per workshop

Bij de prijs inbegrepen: zaalhuur, projectie, ontwikkeling, gebruik audiovisuele middelen.

Door zelf aan de slag te gaan ervaren leerlingen en studenten dat filmmakers voortdurend keuzes maken en zo een bepaalde boodschap overbrengen. In iedere workshop experimenteren we met camerastandpunten, soorten shots en montage en reflecteren we op de effecten daarvan. Workshops vinden plaats op school of in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Een workshop duurt circa 2,5 uur en wordt op maat gemaakt voor verschillende leerjaren en groepen.

Workshops voor het primair onderwijs

Workshop Nepnieuws

Wat is echt en wat is nep? En welke invloed heb jij als maker op kijkers? In deze workshop analyseren we verschillende manipulatietechnieken in film en media en gaan leerlingen zelf een gekleurd media-item te maken.

Workshop animatie

Animatiefilms zijn er in alle soorten en maten, maar hoe worden films eigenlijk gemaakt? Wat is onmisbaar bij het maken van een animatiefilm? Na het kijken van de meest bijzondere voorbeelden gaan we zelf aan de slag met verschillende materialen en vormen. Drie, twee, een… actie!

Workshop kinderrechtenfilm

Dé manier om te begrijpen wat mensenrechten precies zijn, is door het verzinnen van een eigen verhaal over dit thema. Gewapend met storyboard en iPad gaan kinderen op pad om hun eigen film te maken.

Kleuterworkshop stop-motion

Film is niets anders dan achter elkaar geplakte beelden. Ook de allerkleinsten kunnen prima overweg met dit principe! We kijken samen naar de leukste voorbeelden en gaan daarna aan de slag met klei en andere knutselmaterialen. Het resultaat is een vrolijk stop-motion filmpje.

Workshop vloggen

In deze workshop gaan leerlingen vloggen over een bepaald thema of onderwerp. Leerlingen leren over de juiste presentatiehouding, denken na over hoe je met elkaar omgaat op het internet en wat je wel of juist niet plaatst.

Door zelf aan de slag te gaan ervaren leerlingen en studenten dat filmmakers voortdurend keuzes maken en zo een bepaalde boodschap overbrengen. In iedere workshop experimenteren we met camerastandpunten, soorten shots en montage en reflecteren we op de effecten daarvan. Workshops vinden plaats op school of in Studio LUX, de workshopruimte van LUX. Een workshop duurt circa 2,5 uur en wordt op maat gemaakt voor verschillende leerjaren en groepen.

Workshops voor het voortgezet onderwijs & mbo

Crash Course Film

Hoe vertel je een verhaal met beelden? Welke basisprincipes van film moet je kennen?  In deze workshop gaan we in op de basisprincipes van film en daarna zelf aan de slag.

Workshop nepnieuws

Wat is echt nieuws en wat is nepnieuws? En hoe beïnvloed je zelf als beeldmaker de meningen van kijkers? Leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen kijken en hoe ze zelf deze technieken kunnen toepassen. Vervolgens gaan ze zelf de straat op om een gekleurd media item te maken.

Workshop videoclips

In deze workshop leren leerlingen bewegende beelden te maken passend bij muziek. Verhalend of juist abstract. Creativiteit en timing zijn de kernwoorden van deze workshop waarin wordt gefilmd en gemonteerd.

Workshop documentaire

Hoe objectief ben je als documentairemaker? Welke documentaire vorm kies je en met welk doel doe je dat? Net als echte documentairemakers onderzoeken leerlingen in deze workshop een onderwerp en vormen gedurende het maakproces hun eigen standpunt. Extra leuk in combinatie met een voorstelling.

What’s in a frame? (And what’s out?!)

Als filmmaker roep je altijd bepaalde verwachtingen op bij de kijker. Maar hoe zet je je kijkers op het verkeerde been? Wat laat je wel en niet zien? Welke vertelstructuur kies je en welke filmische technieken gebruik je daarbij? In de workshop geven we antwoord op deze vragen en brengen daarna eigen ideeën in de praktijk.

LUX Draait Door

Neem een kijkje achter de schermen van een talkshow! Regie, redactie, korte items, Lucky TV… Iedereen krijgt een taak en alles komt samen in een echte ‘live uitzending’ die we met de hele klas opnemen.

Specials

In onze speciale educatieprogramma’s zoomen we in op onderwerpen die belangrijk zijn. Onderwerpen waarvan wij denken dat toekomstmakers (leerlingen én docenten) hierover mee moeten praten, zodat we samen kunnen verwonderen en kunnen verbeelden. Deze programma’s zijn het hele jaar door af te nemen maar je kunt ook met je klas aanhaken wanneer wij deze specials organiseren.

 

COMING OUT DAY

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Daarom organiseren we in samenwerking met de GGD ieder jaar rond 11 oktober een gratis interactief programma over seksuele- en gender diversiteit voor het primair onderwijs. Met theater, film, Q&A’s met acteurs of regisseurs en gastsprekers. Dit programma bieden we niet alleen aan in de zalen van LUX maar ook op locatie in Dukenburg, Lent en Beuningen. Geïnteresseerd in het programma of interesse in advies op het gebied van dit thema? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

 

NIMMA AAN ZEE

De klimaat- en biodiversiteitscrisis is tegelijkertijd het meest belangrijkste én meest ongrijpbare vraagstuk van deze tijd. De klimaatcrisis wordt daarom ook wel de crisis van de verbeelding genoemd: het onvermogen om een nieuwe werkelijkheid voor te stellen. Voor jongeren nog belangrijker om hun verbeeldingskracht te activeren. Dit kan door middel van kunst en film. Verplaats je samen met je leerlingen in de natuur, nieuwe werelden en de toekomst en laat je mee op reis nemen in de filmzaal! In samenwerking met wetenschapsfilmfestival InScience hebben een interactief programma ontwikkeld, met lesmateriaal wat voorafgaand aan de filmvertoning in LUX kan worden behandeld in de klas. Vertoningen kunnen het hele schooljaar door worden georganiseerd. Meer interesse in Nimma Aan Zee? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Contact

Wil je graag even overleggen of sparren over een leuk idee? Of wil je meer informatie over een project?  Neem gerust op met onze afdeling Educatie, we helpen je graag verder. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 024 38 16 830.