sluit

Educatie

Jongeren kijken, maken en delen constant beeldverhalen. Sociale media, nieuwsitems, vlogs en speelfilms: film is overal. Beeldtaal is inmiddels net zo belangrijk als geschreven en gesproken taal. Maar weten we eigenlijk wel hoe bewegend beeld ons stuurt?

In onze educatieprogramma’s richten we ons op het herkennen en het bewust worden van de zichtbare en onzichtbare keuzes achter bewegend beeld. Jongeren ontwikkelen kennis en vaardigheden om film en beeldtaal te duiden én te gebruiken. Laat je meevoeren naar andere culturen, vervlogen tijden, mogelijke werelden of toekomstige scenario’s. Wij zijn overtuigd van de kracht waarmee film en theater onderwerpen bespreekbaar en begrijpelijk maken voor een jonge doelgroep.

We bieden het hele schooljaar door verschillende educatieve activiteiten en programma’s gericht op het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. Het aanbod sluit niet alleen aan bij de culturele ontwikkeling van leerlingen, maar ook bij thema’s als burgerschap, taal en mediawijsheid. Ga met leerlingen naar een (film-)voorstelling, boek een verdiepend college, leer zelf films maken of bezoek één van de festivals die bij ons plaatsvinden. Naast het reguliere aanbod bieden we ook maatwerk en zijn we partner van scholen die zelf met een idee komen op het gebied van media- en filmeducatie.

Tijdens al onze activiteiten waarborgen we de hygiëne en een afstand van 1,5 meter tussen onze medewerkers, begeleiders en leerlingen. Zo zorgen we dat iedereen op een verantwoorde manier en met een veilig gevoel een bezoek kan brengen aan LUX. Toch liever een online optie? Ook dat kan!

We bieden diverse online workshops aan, bovendien zorgen we ervoor dat het benodigde lesmateriaal (iPads, microfoons, statieven) op school afgeleverd wordt. Ook hebben we in samenwerking met streamingsplatform Picl een speciaal educatietarief bepaald voor een aantal bijzondere titels (met lesmateriaal!). Zo kunnen leerlingen – ook vanaf school of thuis op de bank – genieten van de mooiste arthouse films!

TIP: (Online) workshop Nepnieuws
Wat is echt en wat is nep? En welke invloed heb jij als maker op kijkers? In deze workshop analyseren we verschillende manipulatietechnieken in film en media en gaan leerlingen zelf een gekleurd media-item te maken.

 

INTERESSE IN EEN EDUCATIE PROGRAMMA?
Heb je interesse in een educatieprogramma of wil je een schoolvoorstelling boeken? Neem contact op met onze afdeling Educatie. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 024 38 16 830.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?