Film & Gesprek - Spijtmoeders

Wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder?

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

Film & Gesprek - Spijtmoeders

Wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder?

Nagesprek

Na de documentaire Spijtmoeders gaan we in gesprek met regisseur Milou Gevers, auteur en journalist Lynn Berger en auteur en journalist Liesbeth Smit onder leiding van moderator Ianthe Mosselman.

Film & Gesprek - Spijtmoeders

Wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder?

Nagesprek

Na de documentaire Spijtmoeders gaan we in gesprek met regisseur Milou Gevers, auteur en journalist Lynn Berger en auteur en journalist Liesbeth Smit onder leiding van moderator Ianthe Mosselman.

Spijtmoeders roept belangrijke sociaal politieke vragen op: is spijt van het moederschap een individueel probleem, of is het een groter maatschappelijk vraagstuk? Zijn vrouwen wel zo vrij als we denken in de keus of ze wel of geen kinderen willen? Het ouderschap is voor veel vrouwen de eerste ervaring met ongelijkheid. Nog steeds ligt het grootste deel van de zorg bij de moeder. Door het verlies van werk, vrije tijd en hobby’s ervaren veel van hen een vorm van
identiteitsverlies rondom het moederschap, en moeten zij opnieuw uitvinden wie zij zijn. De documentaire houdt de kijker een spiegel voor en zet aan tot denken over eigen aannames over genderrollen en het moederschap.

Regisseur Milou Gevers: ‘Ik heb een dochter van twee jaar oud. Hoewel ik zelf wél opnieuw de keuze zou maken om moeder te worden, kan ik moeders die dat niet nog eens zouden doen wel beter begrijpen sinds ik zelf moeder ben. Door de verhalen van de vrouwen die ik sprak, werd ik me des te meer bewust van de uitdagingen waarvoor vrouwen (ja, ook nu nog) staan. Bovendien heb ik beseft dat spijtmoeders geen daders zijn, maar vrouwen die lijden onder een systeem waarin we veel minder ver zijn op het gebied van man vrouwverhoudingen dan ik dacht.’

De film is gebaseerd op het boek Regretting Motherhood van schrijfster Orna Donath. Donath: ‘De film kijken is alsof je luistert naar het geluid van stilte. De film geeft niet alleen een stem aan de drie opmerkelijke vrouwen die erin voorkomen, maar weerspiegelt ook hoe mythisch de sociale verwachtingen zijn van moeders van vlees en bloed, die da ar nooit volledig aan zullen en kúnnen voldoen.’

Vorm
De verhalen van de moeders worden verteld door hyperrealistische poppen, maar wel met hun echte stemmen. Door de vrouwen onherkenbaar in beeld te brengen konden ze vrij praten over hun ervaringen. De poppen worden afgewisseld met stop motionscènes die de innerlijke wereld en de sleur van het dagelijks leven van de moeders verbeelden.

Milou Gevers

Milou Gevers maakt documentaires over ouder-kind relaties. Ze kaart thema’s aan als lastige loyaliteitsgevoelens, je verantwoordelijk voelen voor het geluk van je ouders en de mythe van het moederschap. Milou studeerde in 2020 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? die onder andere werd bekroond met een studenten Oscar. In de film stelt Milou vier kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding de vragen die niemand haar durfte te stellen toen zij haar moeder op dezelfde manier verloor. Milou maakte ook de jeugddocumentaire Zomer zonder jou (2022), over een eerste vakantie gescheiden ouders. In haar meest recente film Spijtmoeders (2024) onderzoekt Milou de vraag: wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder? Milou werkt naast haar eigen films als freelance documentaire regisseur voor verschillende (jeugd)programma’s.

Foto: Dirk-Jan van Dijk

Lynn Berger

Lynn Berger is schrijver en journalist. Als Correspondent Zorg bij De Correspondent onderzoekt ze wat zorg is, wat het voor ons doet en wat we nodig hebben om goed te kunnen zorgen. Ook is ze auteur van De tweede. Over de bazige eerste, rebelse tweede en andere mythes rondom het gezin (2019), Zorg. Een betere kijk op de mens (2022) en Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald (2023), en maakte ze samen met Jaïr Stein de podcast Op zoek naar het standaardgezin.

Foto: Frank Ruiter

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit (1974) is schrijver, journalist en trainer. In 2019 verscheen haar tweede boek Echte vrouwen krijgen een kind – de stille revolutie van de niet-moeder, waarin ze beschrijft hoe het is om geen kinderen te hebben in een wereld waarin dat de maatschappelijke norm lijkt te zijn.

Foto: Bas Losekoot

Ontdek ons programma

Nimma Talks Live

Q&A – Melk

Melk