Ken jezelf

Lezing en gesprek met Tinneke Beeckman en Annemarie van Stee

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

Ken jezelf

Lezing en gesprek met Tinneke Beeckman en Annemarie van Stee

Ken jezelf

Lezing en gesprek met Tinneke Beeckman en Annemarie van Stee

Zelfkennis

‘Ken jezelf’, zo luidt het aloude filosofische credo. Het gaat daarbij niet zozeer om een egocentrische opvatting van het zelf, maar juist om de relatie tussen jezelf en de werkelijkheid. We kunnen onszelf leren kennen door onszelf aan de hand van vier vragen te interpreteren. Wie ben je? Wat voel je? Wie wil je zijn? Hoe leef je en hoe sterf je? Want zelfkennis gaat niet alleen over jou, maar ook over de rest van de wereld en jouw relatie daarmee.

Zelfhulp

Tinneke Beeckman ziet de filosofie als praktische kunst voor het dagelijks leven. We leven in een tijd waarin zelfkennis, zelfontplooiing, kwetsbaarheid en openhartigheid belangrijk zijn en we tegelijk enorm met onszelf in de knoop liggen. Daarbij zijn vragen als Wie is de ‘ik’ met wie je praat? Hoe kies je een partner? Is je schaamte terecht? Hoe weersta je sociale druk? van belang.

De filosofie en literatuur kunnen ons helpen over deze vragen na te denken. Ze houden ons een spiegel voor die ons dwingt op een andere manier naar onszelf, én anderen, te kijken. Waarom hebben zoveel mensen het gevoel dat er iets aan hen schort en gaan ze op zoek naar hulp? En hoe kan de filosofie hierbij helpen?

Filosoof Tinneke Beeckman geeft een lezing over haar boek Ken jezelf en neemt je mee op een ontdekkingsreis langs de grote filosofen en klassiekers uit de wereldliteratuur. Kom en stel ook je eigen vragen.

Over de spreker

Tinneke Beeckman is filosoof. Ze schreef onder andere het bekroonde Door Spinoza’s lens (2012) en Macht en onmacht (2015). In 2020 verscheen haar bestseller Machiavelli’s lef, waarmee ze de Hypatia-prijs won. Naast haar boeken schrijft Beeckman columns voor De Standaard.

In 2022 was Tinneke Beeckman te gast bij Radboud Reflects voor: Macht, moed en Machiavelli | Filosoof Tinneke Beeckman en politicoloog Marcel Wissenburg. Bekijk de video.

Ontdek ons programma

Wie is Judith Butler? Denker over gender als politieke splijtzwam

Nimma Talks Live