sluit

Club Guy & Roni invites

Mohamed Yusuf Boss + Lunatics & Poets
Language No Problem

Met ‘Invites’ nodigt Club Guy & Roni jonge, getalenteerde en internationale dansmakers van de toekomst uit nieuw werk te maken. In deze tweede editie: choreografen Mohamed Yusuf Boss en Lunatics & Poets.  Met LABA en Postcards from a better place brengen zij twee persoonlijk gedreven verhalen.

Verwacht een wervelende double-bill over identiteit, vervreemding en mens-zijn. Met verschillende dansstijlen, van hiphop tot Zuid-Afrikaanse Pantsula en Somalische Jandeer tot contemporary dans. 

LABA – Mohammed Yusuf Boss

In LABA – Somalisch voor ‘twee’ – verkent Yusuf Boss het onderwerp ‘thuis zijn’ vanuit de fundamenten van Hiphop en onder andere de Afrikaanse dansstijlen Pantsula en Jaandheer, en de Haka van de Maori. Met het sterk collectieve karakter van deze verschillende stijlen onderzoekt Yusuf Boss de relatie tussen het individu en een land of thuis dat officieel niet bestaat, zoals Somaliland. Wat doet dat met iemand? Waar identificeer je je dan mee? In een landschap waar steeds meer individualisering en polarisatie plaatsvindt, kun je je steeds sneller ontheemd voelen. En wat echoot door wanneer je niet naar huis kunt?

In 2019 won Mohammed Yusuf Boss de Groninger Talentprijs van de provincie Groningen en het Prins Bernhard Cultuurfonds en in maart 2022 de BNG Bank Dansprijs voor opvallend choreografietalent met LÍX, de vijfde voorstelling van zijn eigen gezelschap X_Yusuf_Boss

Postcards from a better place – Lunatics & Poets

Lunatics and Poets (bestaande uit Anna Jacobs en Hanna van der Meer) verbindt verschillende disciplines en initieert hiermee een diverse dialoog. Tot hun meest recente werken behoren The Land of no Curtains, première op Festival d’Avignon (2022) en de voorstelling The People look like Flowers at last (2021). Het duet I am a poem, there is no way out won de Club Guy & Roni partner award tijdens RIDCC (2018), de Golden Butterfly Award Dance Fest (2019) en de eerste prijs op Festival10Sentidos Valencia (2020).

In Postcards from a better place belicht Lunatics and Poets de donkere kant van de mens. Van ogenschijnlijk kinderspel tot aan openlijk geweld, het is de innerlijke duisternis die ons confronteert met onomkeerbare daden, schaamte en schuld. De voorstelling is een poëtisch portret van de schaduwzijde die ons tegelijk menselijk maakt.

Over Club Guy & Roni invites

Naast het maken van artistiek hoogstaande en relevante dansproducties heeft Club Guy & Roni ook de missie om talent te ondersteunen en dansmakers met wie ze zich verwant voelt onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Onder de titel ‘Club Guy & Roni Invites’ worden telkens twee choreografen uitgenodigd om nieuw werk te maken onder de vleugels van het gezelschap. Het maakproces wordt begeleid en gefaciliteerd en resulteert uiteindelijk in een ‘double bill’ – twee voorstellingen op één avond – met een tournee langs twintig podia in Nederland.  In de eerste editie in 2021 stonden Dunja Jocic en Kwame Asafo-Adjei centraal, ditmaal is de eer aan Mohamed Yusuf Boss uit Groningen en het Amsterdamse duo Lunatics and Poets, bestaande uit Anna Jacobs en Hanna van der Meer.

  • Laba van choreograaf Mohamed Yusuf Boss is een energieke ‘reis door niemandsland.
    Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?