sluit

Het Zuidelijk Toneel

De vrouw die de honden eten gaf

In De vrouw die de honden eten gaf brengt Theo d’Or- en Gouden Kalf-winnares Marie-Louise Stheins de tekst van de gelijknamige roman naar het podium. Een gedurfde uitdaging die ze samen met regisseur Julie van den Berghe aanging. Indringend theater over de meest gehate vrouw van België.

De roman ‘De vrouw die de honden eten gaf’ zette België in 2014 op stelten. Schrijfster Kristien Hemmerechts probeerde zich in Michèle Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Haar daden – of gebrek aan daadkracht – waren voor de Belgen bijna onvergefelijker dan die van haar echtgenoot: moordenaar en verkrachter Marc Dutroux. Maar Hemmerechts stelde Martin niet voor als een monster, maar als een heel gewone vrouw, een angstige, egoïstische en laffe vrouw, dat wel, maar ook een toegewijde moeder en dochter. Er leek verwarring te ontstaan tussen auteur en personage. Het trauma is bij onze zuiderburen nog niet verwerkt.

1 van de 11 hoogtepunten voor het nieuwe cultuurseizoen

De Volkskrant tipt De vrouw die honden eten gaf als 1 van de 11 hoogtepunten voor het nieuwe cultuurseizoen. Bekijk het artikel hier.

  • “Regisseur Julie Van den Berghe zet alle mogelijke theatrale middelen gretig in bij theaterstuk over Michelle Martin”
    De Volkskrant
  • “De voorstelling is het spannendst wanneer je het personage als moeder ziet – of als kind, of kwetsbare echtgenote – en je vervolgens wordt overvallen door de brute realiteit”
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?