Brakema Producties | Matzer Producties

Blue hour (+nagesprek)

Een ontdekkingsreis over je weg vinden in een veranderende wereld

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

Brakema Producties | Matzer Producties

Blue hour (+nagesprek)

Een ontdekkingsreis over je weg vinden in een veranderende wereld

Bekijk trailer
Bekijk trailer

Blue hour (+nagesprek)

Een ontdekkingsreis over je weg vinden in een veranderende wereld

Het spel van Alejandra is bewonderenswaardig. Het tasten naar nieuwe inzichten en uitgangspunten doet ze met taal, maar ook met haar lijf.
Brabant Cultureel
Brakema creëert beklemmende scènes met indrukwekkend fysiek spel.
Volkskrant
In een decor van halve, afgebrokkelde muren, omgevallen stoeltjes en een matrasje op de grond zien we een overgang van binnen naar buiten, beklemming naar bevrijding en ademgebrek naar ademruimte.
Theaterkrant

Interview met Liliane Brakema

Voelen, daar gaat het regisseur Liliane Brakema om. Niet altijd maar in je kop zitten, maar ál je zintuigen en je lijf gebruiken. “Theater is bij uitstek de plek waar we met elkaar rust en ruimte maken om te voelen wat er nog meer in ons leeft. Samen, als makers en als publiek.” In de voorstelling Blue Hour betekent dat: een uitnodiging om ons een betere wereld voor te stellen.

“Er waren een paar verschillende aanleidingen voor het maken van deze voorstelling. Een ervan was het boek The Road (Cormac McCarthy, red.), waarin een man met zijn kind door een verwoeste wereld reist. Dat wordt alleen nogal snel een duister verhaal, dus daar laat ik letterlijk een ander – blauw – licht over schijnen.”

Interview: Danielle Linders

Interview met componist Helge Slikker

Blue Hour gaat over een wereld die in transitie van oud naar nieuw is. Deze nieuwe, grote wereld kan soms overweldigend voelen voor een individu. Met mijn composities speel ik hiermee.  Dit wil ik het publiek laten ervaren door middel van muziek. Je zult dus groots opgezette muziek horen in sommige scènes, met daartegenover het kleine, kloppende hart aan de binnenkant. Op deze manier hoop ik het publiek te helpen het verhaal een diepere betekenis te geven.”

Melodieën uit belevenissen
“Het creatief proces ziet er elke keer anders uit. Ik kan beginnen met een melodie of tekst, of het liedje kan ontstaan uit een foto, een locatie, of zelfs een kleur. Tijdens één van de samenwerking met Madeleine Matzer kreeg ik een keer de uitdaging een liedje te schrijven voor meerdere instrumenten die over het algemeen moeilijk te combineren zijn. Ik vind dat soort opdrachten geweldig.” Madeleine Matzer is artistiek leidster bij MATZER Theaterproducties. Helge heeft vaak met haar samengewerkt, en hecht veel waarde aan de projecten die ze samen hebben gerealiseerd. “Een beperking zoals een lastige instrumentele combinatie dwingt je om op een heel andere manier na te denken. Ik hou van dat soort cadeautjes.”

“Ik hou heel erg van beperkingen.”

Samenwerking in het creatieve proces
In de nieuwste voorstelling Blue Hour steekt Helge ook creatief de handen uit de mouwen. “Ik probeer mijn figuurlijke voelsprieten maximaal in te zetten om aan te voelen wat de mensen om me heen willen. Tijdens de repetities heb ik mijn laptop openstaan waarop ik noteer waar de regisseuse, actrice, of zelfs bewegingscoach Maria Ribas muzikaal naar verlangen. Aan het eind van de repetitie ga ik dan naar de studio om hun wensen te verwerken in de muziek. Het maakproces is net zo belangrijk als het resultaat en ik vind het prachtig om daar deel van uit te maken. Op dit moment zijn we met z’n allen gefocust op dat proces, dus ik denk nog niet aan het eindproduct. Voor de première zijn we vaak nog druk met zoeken, maar dat hoort bij het vak. En ook dat maakt het werk zo leuk.”

“Misschien komt niet al mijn muziek in de voorstelling, maar dan is het wel onderdeel geweest van het proces.”

Interview: Mylène van Leeuwen

Ontdek ons programma

Het Detectiveparadijs

Hard Cut Paradise

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR