Anouk van Dijk & Skånes Danstheater Malmö

Common Ground

Ritueel strijdtoneel voor twee dansgrootheden

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

za 01.02.25

  1. LUX 7 20.30 Koop

Prijzen*

  • Normaal: € 22,00
  • LUX Vriend: € 19,00
  • Student/CJP/MBOCard: € 10,50

*Dit is een selectie. In de webshop zijn alle beschikbare prijssoorten zichtbaar.

Tickets za 01.02.25

    1. LUX 7 20.30 Koop

Anouk van Dijk & Skånes Danstheater Malmö

Common Ground

Ritueel strijdtoneel voor twee dansgrootheden

Koop tickets v.a. € 10,50

za 01.02.25

  1. LUX 7 20.30 Koop

Common Ground

Ritueel strijdtoneel voor twee dansgrootheden

“Anouk van Dijk maakte een dansvoorstelling met diepere lagen over wit versus zwart, verheven hofballet versus democratisch straatrepertoire en goddelijke verleiding versus neerbuigende zweepslagen.”
de Volkskrant (2021)
“een prachtig en hecht opgebouwde verhandeling over gelijkenis en (on)gelijkheid, een voortdurend samen- en krachtenspel rond saamhorigheid en scheuring.”


NRC (2021)
“Hun poses houden het midden tussen hoogspringen, hedendaags ballet en science-fiction. Vaak indrukwekkend, hier en daar en passant ludiek. Het mooie is dat hun bewegingen organisch zijn en toch een mechanische indruk wekken.”


Theaterkrant (2021)

Over Anouk van Dijk

De Nederlandse choreografe Anouk van Dijk werd in 2012 aangesteld tot artistiek directeur van het  gerenommeerde Australische dansgezelschap Chunky Move. Daarvoor leidde ze van 1999 – 2012 haar eigen  gezelschap anoukvandijk dc, en tourde daarmee uitvoerig door Nederland en internationaal. Bij haar vertrek uit  Nederland in 2012 werd Anouk van Dijk bekroond met de Gouden Zwaan, voor haar artistieke en academische bijdrage aan de dans in Nederland. De door haar ontwikkelde bewegingsmethode Countertechnique heeft wereldwijd navolging gekregen.

Anouk van Dijk over Common Ground:

‘Gefascineerd door de vetes tussen politieke leiders op het wereldtoneel, en de openlijke verheerlijking van hun eigen gezag, onderzocht ik de dynamiek van macht. Het bracht me terug naar de 17e eeuw, de geboorte  van het klassieke ballet, en naar de absolute monarchie van Lodewijk XIV die hij verzegelde door zelf de  hoofdrol te dansen als Zonnekoning in een groots spektakel. Om hem draaide daarna alles en hij zou Europa  gaan veranderen. In een tijd waarin gelijkheid meer dan ooit hoog op de politieke agenda staat, vroeg ik me af  wat er zou zijn gebeurd als Lodewijk XIV had opgetreden samen met een even sterke vrouw in de hoofdrol. Hoe zou het onze opvattingen over macht en gender hebben gevormd, de manier waarop we onze conflicten uitspelen, onze samenlevingen waarderen en ons mens-zijn uiten door middel van kunst?’

Ontdek ons programma

Hush

Club Guy & Roni Invites: Barnaby Booth + Lunatics and Poets

The Bone Algorithm

Double Bill: Faizah Grootens & Rutkay Özpinar

HOT a walk in a park

Double bill: Jefta Tanate & Justin de Jager