Moving Futures 2024

Double bill: Jefta Tanate & Justin de Jager

Avondvullend programma van brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

vr 10.05

 1. geannuleerd 20.30 Koop

za 11.05

 1. LUX 7 20.30 Koop

Prijzen*

 • Normaal: € 17,00
 • LUX Vriend: € 14,00
 • LUX Podiumpas: € 0,00
 • Student/CJP/MBOCard: € 10,50
 • Strippenkaart Nieuwe Makers 23/24: € 0,00

*Dit is een selectie. In de webshop zijn alle beschikbare prijssoorten zichtbaar.

Koop tickets

Tickets vr 10.05

  1. geannuleerd 20.30 Koop

Moving Futures 2024

Double bill: Jefta Tanate & Justin de Jager

Avondvullend programma van brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu

Bekijk trailer

Koop tickets v.a. € 10,50

vr 10.05

 1. geannuleerd 20.30 Koop

za 11.05

 1. LUX 7 20.30 Koop
Bekijk trailer

Double bill: Jefta Tanate & Justin de Jager

Avondvullend programma van brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu

Het is een mooi teder beeld van verlies
Theaterkrant over Jefta Tanate - Domeless
Zij zijn hier, bordurend met armen en benen, en wij zijn hier, geïntrigeerd door de broederschap die echt is en gedanst
Theaterkrant over Justin de Jager - Brothers

Domeless - Jefta Tanate

Hoe vind je je (t)huis als de grond onder je voeten verdwijnt?
De noodzaak om je verbonden te voelen, erkenning te krijgen en geborgenheid te hebben zit in elk mens. Maar wat als je vanwege persoonlijke omstandigheden deze houvast of zelfs je huis verliest? Wanneer de plek waarmee je je identificeert niet langer bestaat, waar ben je dan thuis? In Domeless duiken twee dansers in deze zoektocht naar een nieuw thuis. Ze bouwen muren, breken delen af en proberen uiteindelijk weer een veilige haven te creëren. Maar wat is daar eigenlijk voor nodig? Hoe bouwen ze iets op als ze beperkte middelen hebben? Of als een van hen een rieten dak wilt maar alleen blokken hout krijgt.

Domeless daagt je uit om na te denken over de essentie van een thuis en de verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Muren kunnen bescherming bieden, maar ook voor afstand zorgen. Hoe blijf je in contact met jezelf en je omgeving als je afgesloten bent van de maatschappij? En als je beiden aan weerszijden van de muur staat, wie zorgt dan eigenlijk voor wie?

De kern van het stuk draait om de levenscyclus van een vader, van zijn kindertijd tot ouderdom, gezien vanuit het perspectief van zijn zoon. De zoon wordt zich bewust van de groeiende afstand en tegelijkertijd het verlangen naar geborgenheid. Het vertrekpunt voor deze voorstelling was de persoonlijke relatie van Tanate met zijn vader, die tijdelijk op een Huis en Haard locatie van het Leger des Heils zat. Domeless is een voorstelling over de impact van verlies en het vinden van je nieuwe plek in de wereld.

Een ode aan hen die ons thuis laten voelen.

Jefta Tanate

Jefta Tanate is een veelzijdige en expressieve choreograaf & danser. Vanuit zijn interne bewegingsmotor als vertrekpunt creëert hij fluide werk waarin contrasterende danskwaliteiten elkaar snel afwisselen.

Beweging blijft altijd Jefta’s drijfveer. Vanuit daar maakt hij tegenwoordig zeer veelzijdig werk, variërend van locatievoorstellingen in de openlucht tot tours met gezelschappen in de Nederlandse en internationale danswereld. Sinds 2022 is Jefta terug in zijn geboortestad Arnhem om zijn rol als maker verder te ontwikkelen. Bij Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost, deed hij in 2022 een residentie met Niels Matitawaer en is hij inmiddels aangesloten als een van de vaste makers. In seizoen 2023/2024 is Jefta vanuit die rol bij Theater a/d Rijn een van de makers binnen VIER x VIER en gaat zijn eerste eigen voorstelling Domeless in première, die ook te zien is tijdens Moving Futures Festival.

‘Thuis’ is een doorlopend thema in het werk dat hij maakt en hij wil graag groepen bereiken voor wie de weg naar het theater niet vanzelfsprekend is. Voor het realiseren van zijn ideeën als nieuwe maker wordt hij naast Theater a/d Rijn ondersteund door dansgezelschap SHIFFT, waar hij eerder Even onions don’t make me cry creëerde voor onder andere Moving Futures Festival. Jefta is daarnaast nog steeds aangesloten bij ArtEZ, nu in de rol van docent.

De noodzaak om verbinding, erkenning en geborgenheid te voelen zit in elk mens. Maar soms verliest iemand vanwege persoonlijke omstandigheden deze houvast, of zelfs zijn huis. Domeless gaat over de impact van dit verlies, het vinden van je identiteit en een nieuwe plek in de wereld.

Jefta Tanate

Justin de Jager

Justin de Jager begon als breakdancer, maar door zijn interesse in andere bewegingsvormen is hij in aanraking gekomen met hedendaagse dans. Hij is gespecialiseerd in het van breakdance afkomstige concept ’threading’. Bij een thread creëer je een opening door meerdere lichaamsdelen met elkaar te verbinden en er vervolgens met een ander lichaamsdeel doorheen te gaan.

Op theatraal gebied is Justin een pionier die de artistieke grenzen van threading aan het verleggen is. In 2019 won hij de publieksprijs van Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC), de eerste prijs bij AmsterDans in de categorie ‘emerging dance duets’ en raakte hij in de halve finale van Hollands Got Talent. In 2020 ontving hij de Leo Spreksel Award.

Daarnaast werkte hij veel samen met de Canadese choreograaf Emma Portner, met als hoogtepunt de movement film Sit Bones.

Justin de Jager - Brothers

De voorstelling Brothers is een duet van Justin de Jager en Sem Deliveyne. In dit stuk staat het thema ‘broederschap’ centraal. Geïnspireerd op hun onderlinge vriendschap en ervaring als jongere broertjes van… Nemen Justin en Sem je mee op een reis van support, competitie, intimiteit en samenwerking.

Brothers wordt belichaamd door het van breakdance afkomstige bewegingsconcept threading. Ze klemmen ledematen vast en maken openingen waar ze samen, letterlijk en figuurlijk, door heen gaan.

Ontdek ons programma

 Khôra

Facades

One Touch

VIER x VIER

A Family Business - Bye Bye Daddy