VAN BEUNINGEN TOT LENT, LUX BRENGT HAAR LHBTI+ PROGRAMMA NAAR DE SCHOLEN TOE

Ruim 1.785 scholieren van basis en voortgezet onderwijs gaan in de week van maandag 9 t/m vrijdag 13 oktober in LUX of op locatie aan de slag met ‘Coming Out Day’, dat jaarlijks plaatsvindt op 11 oktober. Met ons programma vragen we aandacht en respect voor LHBTI+ en queer-personen. Wat wij belangrijk vinden is dat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht je seksuele geaardheid en genderidentiteit.

Het programma bestaat uit vier verschillende korte films, documentaire en fictie, en altijd met kinderen in de hoofdrol. Samen met bijzondere gasten, filmmakers en acteurs of hoofdrolspelers gaan de leerlingen in gesprek over seksuele diversiteit, ‘anders zijn’, rolpatronen doorbreken en uit de kast komen. Ook gaan leerlingen in gesprek met leden van het COC, de Nederlandse belangenbehartiger voor LHBTI’s. Het programma wordt samen georganiseerd met SchoolsOUT.

HET PRINSENSPROOKJE

Bijzonder is ook de theatervoorstelling Het Prinsensprookje op 10 oktober, die al volledig is uitverkocht. Het Prinsensprookje is het sprookje van Harrie. Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen. Met Rosa welteverstaan. Dat kan anders, denkt Harrie. Hij start zijn zoektocht naar de Liefde. Drie scholen komen met hun leerlingen dit sprookje bekijken in LUX.

COMING OUT DAY IN LUX

Op 9 oktober kun je in LUX naar de speciale voorpremière van nu al met meerdere awards bekroonde 20.000 species of beesEen achtjarig kind worstelt met het feit dat mensen haar steeds op verwarrende manieren aanspreken. Tijdens een zomer bij haar oudtante tussen de bijenkorven zullen haar leven en dat van haar moeder voor altijd veranderen.

Op 11 oktober kun je naar de gratis interactieve talkshow ‘Het Vak van Ongemak’ over ongemakkelijke gesprekken in de klas. Tijdens deze talkshow bekijk je de Roze Filmdagen winnaar Anders, ga je in gesprek met gastsprekers en is er een experiment.

In het café van LUX kun je nog de prikkelende en prachtige foto expositie Boys & Girls van Joelle de Vries vinden in de week van 9 t/m 15 oktober.

SAMEN MET DE STAD NIJMEGEN

Niet alleen in LUX is er van alles te doen rondom Coming Out Day, ook bij andere (culturele) instellingen zijn er mooie programma’s en activiteiten. We zijn al maanden in gesprek met elkaar en de gemeente om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken om meer bewustzijn te creëren over dit belangrijke thema.

Bekijk hier wat er allemaal in Nijmegen te doen is die week.

Uitgelicht door LUX

Start kaartverkoop podiumprogramma 2024-2025

Filmkring 2024/2025 - Data en info

Thijs van Beusekom over De Europese verkiezingen

LUXGemist - de mooiste films die je misschien gemist hebt

Nieuw VR programma van start in mei

Junior specials in de meivakantie