Baas van morgen: LUX krijgt op 1 juni een nieuwe, jonge directeur

Op 1 juni 2023 organiseert JINC het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. Dan staat de top van toonaangevende organisaties in heel Nederland haar stoel af aan een leerling die opgroeit in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Deze editie doen er ruim 485 jongeren mee in heel het land. Voor het eerst hebben naast bazen in Arnhem nu ook bazen in Nijmegen de kans om deel te nemen, 33 in totaal!

Onder meer Jean Schreurs van NXP, Chantal Peters van de Papierfabriek en Pien Houthoff van LUX doen mee in Nijmegen, evenals wethouder Cathelijne Bouwkamp, Maarten Otto van Alliander en Roel Voorintholt van Introdans in Arnhem. De dag zal starten met een gezamenlijk ontbijt bij Pathé in Lent voor alle bazen en leerlingen, met burgemeester Bruls als gastheer.

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een succesvolle loopbaan niet voor iedereen is weggelegd. Want wie geboren wordt in een omgeving met veel armoede en weinig rolmodellen, heeft veel minder kans om het ver te schoppen dan leeftijdsgenootjes uit rijkere wijken. Hoe slim of talentvol hij verder ook is.

Een spannende dag

De jonge deelnemers staat donderdag een spannende dag te wachten. Nadat de Bazen van Morgen thuis worden opgehaald door de Bazen van Vandaag, worden zij samen bij Pathé in Lent verwelkomd door Burgemeester Bruls voor een gezamenlijk ontbijt. Na het ontbijt vertrekken de koppels naar hun eigen locatie en mogen de jongeren de rest van de dag echt aan de top staan. Daarbij zien ze van binnenuit hoe een bedrijf, gemeente, nieuwsmedium of culturele instelling in elkaar steekt. Dit geeft de Bazen van Morgen een flinke stoot zelfvertrouwen, een groter netwerk en meer kennis van de arbeidsmarkt.

Kruiwagen

JINC-directeur Daniël Roos: “We weten dat de leerlingen veel leren van deze dag. Ook geeft het meelopen een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. En minstens zo belangrijk: ze komen op een veilige, laagdrempelige manier letterlijk en figuurlijk buiten hun comfort zone. Zoeken de leerlingen een stageplek, advies of begeleiding bij een baan? Dan hebben ze na deze onvergetelijke dag het telefoonnummer van een invloedrijke kruiwagen op zak.” Ook voor de deelnemende organisaties is JINC Baas van Morgen waardevol. Ze zetten zo hun engagement voor kansengelijkheid kracht bij, inspireren hun medewerkers en doen verrassende inzichten op voor het vraagstuk dat de leerling behandelt.

Speciale elementen in 2023

Een aantal speciale elementen maakt JINC Baas van Morgen dit jaar extra bijzonder. Roos: “We zijn trots dat JINC Baas van Morgen ook de politiek in beweging brengt. Zo staan naast minister Dennis Wiersma van Onderwijs, nog drie ministers dit jaar hun stoel af aan een leerling: Robert Dijkgraaf, Sigrid Kaag, en Carola Schouten.” En voor het eerst in de geschiedenis vindt op 1 juni JINC Baas van Morgen plaats in zowel Nederland als België. In Antwerpen en Mechelen nemen hier dertig leerlingen plaats op een directeursstoel. Vanuit Nijmegen doen leerlingen van het Mondial College mee. Bijzonder aan de Arnhemse leerlingen is dat zij leerlingen zijn van de Internationale Schakelklassen en vaak pas korter dan 2 jaar in Nederland wonen.

Vestigingsmanager van JINC Arnhem/Nijmegen, Jacqueline de Graaf, kan niet wachten om de Bazen van Morgen en Bazen van Vandaag met elkaar in verbinding te brengen. “We zijn heel trots op de oprechte betrokkenheid van zoveel ondernemers, bestuurders en directeuren, die onze jongeren deze mooie kans graag geven. Als Bazen van Vandaag zijn ze heel benieuwd naar hoe hun jonge collega’s hun bedrijf of organisatie kunnen helpen met creatieve oplossingen en frisse ideeën. Het gaat een heel bijzondere dag worden!”

Over JINC

Ieder kind heeft talent. Ook de honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daarom strijdt JINC al bijna 20 jaar voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Nederland waarin ieder kind kansen krijgt.

Om dat te bereiken, helpt de non-profitorganisatie kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via de JINC-programma’s maken zij kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks tienduizenden basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien. JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Hun financiële steun en expertise zijn onmisbaar.

Bekijk deze links voor meer informatie over JINC en JINC Baas van Morgen en de deelnemende organisaties.

Junior specials in de meivakantie

Statement

De kaartverkoop voor Go Short 2024 is gestart – dit zijn de highlights

LUX sluit zich aan bij de podiumkunsten actie voor de kinderen van Gaza

Nijmegenaren gezocht voor het kweken van een kunstobject uit GFT

Verwacht: Internationale Vrouwendag en Gelderse Vrijheidsdagen