We zijn er bijna, maar gaan nog één keer in selfiemodus. Wat vond jij het mooiste van het jaar? Op 1 december is het stemmen van start gegaan en de uitslag is officieel binnen! Naar aanleiding van de goeie-films-verkiezingen van Cineville vertonen we op zondag 14 januari de favorieten films van 2023.

De uitslag van het stemmen:

1. Aftersun: In Aftersun, de debuutfilm van regisseur Charlotte Wells, gaat de jonge tiener Sophie met haar dertigjarige vader Calum op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren.
2. Past Lives: Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert.
3. Oppenheimer: Christopher Nolans eerste echte biopic vertelt het verhaal van de theoretisch natuurkundige J. Robert Oppenheimer, de directeur van het Los Alamos Laboratory, ten tijde van het Manhattan Project.
4. Anatomy of a Fall: Elfjarige Daniel vindt zijn vader in de sneeuw, in een plas bloed. Wat is er gebeurd? Dat blijkt precies de ogenschijnlijk eenvoudige vraag waar Justine Triels rechtbankthriller Anatomy of a Fall antwoord op probeert te geven.
5. The Blue Caftan: Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar.
6. Barbie: Stereotype Barbie woont samen met alle andere Barbies en Kens in Barbieland waar alles perfect is en vrouwen eindelijk een dominante plek in de wereld hebben veroverd. Op een dag voelt Barbie zich ineens wat minder vrolijk.
7. Tár: Van schrijver-producent-regisseur Todd Field (Little Children) komt Tár, met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest.
8. The Quiet Girl: Ingetogen en betoverend debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit.
9. The Banshees of Inisherin: In The Banshees of Inisherin volgen we twee goede vrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) die in een moeilijke situatie belanden wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap te verbreken.

De kaartverkoop is gestart!

Uitgelicht door LUX

LUXGemist – Anatomy of a Fall

LUXGemist – Past Lives