Nijmegenaren gezocht voor het kweken van een kunstobject uit GFT

Afgelopen najaar publiceerden we samen met Besiendershuis een Open Call Toekomstdenkers, waarop makers en denkers met affiniteit met het thema ‘circulaire economie’ konden reageren. Uit ruim 60 reacties is er gekozen voor biotech kunstenaar Catinca Tilea. In de maanden april t/m juni wil zij samen met bewoners van Nijmegen een kunstobject kweken uit GFT materiaal.  

Toekomstdenkers is een initiatief van het Besiendershuis en arthouse LUX in Nijmegen, ontstaan uit een verlangen om een betekenisvolle residentie te organiseren met een maker/denker die over de toekomst van Nijmegen wil nadenken. Iemand die echt iets kan verschuiven in de stad door middel van kunst en cultuur. Catinca Tilea, de gekozen Toekomstdenker, wordt tijdelijk thuis in de stad, en zet verbeelding in om een nieuw toekomstscenario voor Nijmegen te schetsen. 

Handvatten voor een duurzame toekomst 

Catinca Tilea is een kunstenaar en ontwerper die onderzoekt hoe design relevant kan blijven in een steeds veranderende wereld. Ze woont en werkt in Rotterdam. Vanaf april verblijft zij tweeënhalve maand in het Besiendershuis om te werken aan een nieuw kunstwerk. Samen met bewoners uit Nijmegen zal ze een circulair object kweken uit gemengd organisch afval (GFT).  

Dit staat symbool voor hoe een duurzame toekomst handvatten kan krijgen en dichter bij de mens kan komen. Het proces houdt in dat het GFT met behulp van een schimmel wordt omgevormd tot een object. In samenwerking met bewoners, wil Tilea de mogelijkheden verkennen waarop je een biotechnologisch proces deel kan laten zijn van de samenleving. 

Samen met en voor de stad 

Tilea is op zoek naar een groep van 10 mensen die interesse hebben in dit proces en mee willen werken aan het kunstobject. In de periode april t/m juni maak je kennis met hoe GFT wordt verzameld en voorbereid en hoe dit met behulp van een schimmel een afbreekbaar object wordt. Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig. Interesse? Stuur een mail naar [email protected], zodat we je in contact kunnen brengen met de Catinca Tilea. Vermeld daarbij ook in welke wijk van Nijmegen je woont. 

Uitgelicht door LUX

Nieuw VR programma van start in mei

Junior specials in de meivakantie

Statement

De kaartverkoop voor Go Short 2024 is gestart – dit zijn de highlights

LUX sluit zich aan bij de podiumkunsten actie voor de kinderen van Gaza

Nijmegenaren gezocht voor het kweken van een kunstobject uit GFT