In première: Jeugdspeelfilm - Jouw Verhaal, Mijn Verhaal

Arthouse LUX, Pontem en Canisius College hebben samen dit unieke project opgezet: Tvoya istoriya, moya istoriya (Jouw verhaal, mijn verhaal). In dit project gaan Oekraïense en Nederlandse leerlingen op zoek naar een gemeenschappelijke (beeld)taal. Samen maken ze een film, die ze van a tot z zelf bedacht, geregisseerd en gemonteerd hebben. Op 5 juli gaat de film in première in LUX.

De film gaat over jong-zijn en hoe om te gaan met de moeilijke kanten van het leven. De film neemt je mee in de binnenwereld van jongeren die zichzelf tegenkomen op het moment dat er iets groots op het spel staat. Hoewel de keuzes die zij maken niet (altijd) goed uit te leggen zijn, zijn ze wel verklaarbaar.

ALLE FASEN VAN HET FILMPROCES

Alle Oekraïense jongeren hebben basislessen Film gekregen op school. Daarna werden Oekraïense jongeren gekoppeld aan Nijmeegse jongeren van het Canisius College. In gemixte werkgroepen (script, regie, acteren, camera, etc.) gingen ze de uitdaging aan: het maken van een volwaardige film.

De leerlingen waren zelf verantwoordelijk voor alle fasen van het filmproces: van preproductie tot postproductie, van script tot première. Door samen aan de slag te gaan met het maken van een artistiek product ontdekken ze niet alleen de kracht (en pracht) van film maar verbinden we ook jongeren die uit compleet andere werelden komen aan elkaar.

VERBINDING DOOR FILM

Film staat dicht bij de belevingswereld van jongeren en heeft als grote voordeel dat het gebruik maakt van beelden in plaats van gesproken taal. Het doel is dat iedere leerling zich gehoord en gezien voelt, zijn of haar bijdrage kan leveren aan het creatieve proces en na afloop trots is op het resultaat. Tijdens het project maken jongeren, begeleiders en docenten kennis met elkaar, en kennis met een wereld die voorheen alleen bekend was door de krantenkoppen of nieuwsitems op het journaal. En omgekeerd: voor de Oekraïense leerlingen is het een manier om met meer zelfvertrouwen en lokale contacten deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij.

SYNOPSIS

Het einde van het schooljaar nadert. Dat betekent dat voor vier tieners (Stella, Lilly, Josh en Jake) een belangrijk hoofdstuk in hun leven wordt afgesloten en nieuwe kansen zich aandienen.

In deze film volgen we deze vier tieners gedurende de dagen richting de afscheidsbarbecue van hun mentor, die ook het einde van hun middelbare school periode inluidt. En juist in zo’n belangrijke, bewogen periode komen zij zichzelf nogal tegen. Oud zeer toont zich opnieuw en sluimerende, onopgeloste conflicten kruipen naar de oppervlakte. Stella en Lily waren ooit beste vriendinnen, maar door een fikse ruzie kunnen ze elkaar niet meer uitstaan.

Josh heeft een oogje op Stella, waar de laatste op bedenkelijke wijze van profiteert. Jake worstelt met een depressie en maakt een verkeerde keuze wanneer hij onbedoeld zware medicatie in handen krijgt. En Lily zorgt vooral voor anderen, inclusief haar ernstig zieke moeder, maar vergeet daarbij zichzelf.

Junior specials in de meivakantie

Statement

De kaartverkoop voor Go Short 2024 is gestart – dit zijn de highlights

LUX sluit zich aan bij de podiumkunsten actie voor de kinderen van Gaza

Nijmegenaren gezocht voor het kweken van een kunstobject uit GFT

Verwacht: Internationale Vrouwendag en Gelderse Vrijheidsdagen