Internationale Vrouwendag en Gelderse Vrijheidsdagen

Over de grenzen en grenzeloosheid van aanraken  

Rondom Internationale Vrouwendag organiseren we in de maand maart samen met Bibliotheek Gelderland Zuid verschillende programma’s waarin we het thema aanraken samen onderzoeken. De programmareeks Raak me aan is een uitnodiging om je eigen verlangens en grenzen als het gaat om aanraking te verkennen.

Aanraking is een eerste levensbehoefte. Maar door #metoo, corona en scheve machtsverhoudingen staat aanraken onder spanning. Raak me aan is een pleidooi voor kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid en veiligheid van het samen ontdekken. Benieuwd zijn naar jezelf en elkaar.

Onze grenzen zijn veranderlijk en voortdurend in beweging. In onszelf en ook over generaties heen. Wat vroeger als normaal werd gezien, wordt door de jongere generatie in twijfel getrokken en bevraagd. We moeten ze steeds opnieuw onderzoeken en ontdekken. De meeste grenzen herkennen we pas op het moment dat we ertegenaan botsen. Hoe kunnen we dan verlangen van vrouwen dat ze hun grenzen altijd op tijd kunnen herkennen en vervolgens ook nog durven uitspreken?  

Rondom Internationale Vrouwendag gaan we met meerdere generaties onderzoeken, reflecteren en invoelen op het thema aanraken. Weten we zelf waar onze grenzen liggen? Hoe gaan we daar mee om? Hoe kunnen we aanraking zoveel mogelijk in goede banen leiden zonder afbreuk te doen aan intimiteit, spontaniteit en romantiek? Verken het samen met ons. 

Het programma

Maandag 4 tot vrijdag 8 maart
LUX Café

MA 04.03 – 08.03 – Café LUX
Fotoserie Where we did it – Jonnah Bron
Interactieve installatie door Naaistreek

Need: Een nieuw beeld op intimiteit

DI 05.03, 20.00 uur – LUX6
Op dinsdagavond 5 maart trappen we het programma af met een avond vol intimiteit. We vertonen de korte erotische arthouse film need van Jonnah Bron en we nemen onze eigen verbeelding onder de loep, want in hoeverre zijn onze fantasieën, verwachtingen en verlangens gevormd door beelden die we zien in (erotische) films?

Vrijdag 8 maart
Gewenste intimiteiten: Een eigen onderzoek naar aanraking

VR 08.03, 19.30 uur – LUX6
We zitten in kringetjes op een zachte grond van kussentjes, kleedjes en poefjes. De ruimte is warm aangekleed, zacht verlicht en er speelt een rustig muziekje op de achtergrond. Samen onderzoeken we in drie gespreksrondes, en onder het genot van thee en hapjes, wat aanraking voor jou betekent. De gesprekken worden afgewisseld met drie performances.

Tall Tales Company: Facades

VR 08.03, 20.30 uur – LUX7
In Facades dansen drie acrobaten met hun zelfbeeld. Via spectaculaire acrobatiek, surrealistische choreografieën en gespierde circuslijven onderzoeken de performers of we onszelf kunnen zijn in de ogen van een ander.

How to have Sex

VR 08.03, filmtijden volgen nog
How To Have Sex is een film over het pad naar volwassen worden en de kwetsbaarheid van jongeren wanneer ze te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en groepsdruk.

FEMtalks

VR 08.03, 15.30 tot 18.00 uur – Jorens Ivenszaal
Meer informatie volgt binnenkort

Woensdag 20 maart
Vrijheidscollege met Ayla Çekin Satijn

WO 20.03, 20.00 uur – LUX7
Ayla Çekin Satijn is actrice en regisseur. Ze was te zien in de series en speelfilm ANNE+ en in verschillende series, zoals Deep Shit en Dirty Lines. Als Turkse queervrouw voelt ze een grote verantwoordelijkheid voor het vertegenwoordigen van progressieve rollen voor vrouwen. In haar colleges praat Satijn over het keurslijf van de vrouw, hoe je vrij te voelen in je gender en geaardheid en hoe dat begint met liefde voor jezelf en de ander.

Internationale Vrouwendag

Tijdens Internationale Vrouwendag vieren we de sociale, politieke en economische prestaties van vrouwen over de hele wereld. Het is een dag om stil te staan bij de voortgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid en om te herdenken waarom deze strijd zo cruciaal is voor de samenleving. Want deze strijd is nog lang niet gewonnen.  

Twee op de drie vrouwen heeft te maken met straatintimidatie en de helft van jonge vrouwen werd in 2022 slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nog steeds hebben vrouwen te maken met ongelijke machtsverhoudingen en ‘alledaags seksisme’.   

Vrijheid beleef je samen in Gelderland!

Deze programmareeks is onderdeel van programma Vrijheid in Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidgelderland.nl. 

Uitgelicht door LUX

Zomeropeningstijden Café LUX

Zomeropeningstijden kassa

Silent Disco tijdens Vierdaagsefeesten

Kaartverkoop cursus première najaar 2024 gestart

Participanten gezocht voor het kweken van een kunstobject

Start kaartverkoop podiumprogramma 2024-2025