InScience - Zaterdag 16 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

InScience - Zaterdag 16 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

InScience - Zaterdag 16 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

Programma Zaterdag 16 maart

12.30 uur - Join or Die

Wat zorgt er voor dat democratie werkt? Waarom verkeert de Amerikaanse democratie in een crisis? En het allerbelangrijkste: wat valt er aan te doen? In deze documentaire volgen we Harvard-politicoloog Robert Putnam, beroemd door zijn non-fictie klassieker Bowling Alone (2000), op een zoektocht naar oplossingen voor een democratie in crisis.
Een documentaire die uitdagende inzichten biedt over het belang van gemeenschapsvorming en sociaal kapitaal. Kan de verdere ontrafeling van de Amerikaanse maatschappij een halt toe worden geroepen?

13.15 uur - NetherLENS | Shorts

Met NetherLENS presenteert InScience maar liefst zeven korte films over wetenschap van eigen bodem. Van documentaire tot dansfilm en van animatie tot evolutiebiologie: dit is een programma met vele smaken.

Zo leren we meer over de mysterieuze mycorrhiza, ondergrondse schimmels die onmisbaar zijn voor het wortelsysteem van planten, in The Underground Astronaut. De ontroerende documentaire New Eye toont het ambacht achter het maken van oogprothesen. In Moving Mountains beklimmen we het Himalaya-gebergte, samen met wetenschappers die de meetapparatuur waarmee ze klimaatverandering monitoren op duizenden meters hoogte moeten controleren.

13.30 uur - NTR Focus: Het Klikomeisje

Al 24 jaar wacht ze op een naam, de jonge vrouw die in september 1999 werd gevonden in een kliko in de rivier de Gaasp bij Amsterdam. In deze documentaire volgen we forensisch rechercheur Carina van Leeuwen in haar zoektocht naar de identiteit van het meisje. Ze grijpt alle nieuwe ontwikkelingen in de forensische wetenschap aan om meer informatie over haar te verzamelen.
De forensische technieken zijn sinds de moord zodanig verbeterd, dat de rechercheur hoopt dat het nu wel mogelijk is om haar een naam te geven. Zal het haar lukken?

16.00 uur - Translating Ulysses

De Koerdische schrijver Kawa Nemir onderneemt de herculeaanse taak om het modernistische meesterwerk Ulysses van James Joyce te vertalen in zijn moedertaal, die nog steeds een verboden en vervolgde taal is in Turkije. Nemir zelf leeft als balling in het buitenland, om niet politiek vervolgd te worden. Daarmee is zijn vertaling ook een experiment in het denken over taal en politiek en een poging het collectief geheugen van de Koerdische bevolking te redden van de onderdrukking.
Translating Ulysses is een wervelende mix van found footage, archiefbeelden, Youtube-fragmenten, krantenknipsels en beeldmateriaal van het Koerdische verzet. Een documentaire die, zoals James Joyce het zou formuleren, probeert vast te leggen hoe de geschiedenis een nachtmerrie wordt.

16.15 uur - In Wolf Country

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: na een lange afwezigheid is de wolf weer terug in West-Europa. Deze documentaire toont hoe de terugkeer van de wolf in Duitsland te danken is aan democratisch genomen beslissingen, die zorgvuldig worden beheerd binnen een bureaucratisch kader.
We volgen wetenschappers, natuurbeschermers en schaapherders, die om uiteenlopende redenen de wolf scherp in de gaten houden. We zien hen aan het werk in het veld en laboratoria, en maken mee hoe ze zich mengen in het publieke debat over de wolf – dat helaas gespeend is van feitelijke en toetsbare kennis.

18.30 uur - A Guide to Love and Fighting Capitalism

Monique en Michel Pinçon-Charlot zijn Franse sociologen, geroemd om hun werk over de ultrarijken. Ze zijn ook al meer dan vijftig jaar samen en hun liefde voor elkaar spat van het scherm. Hoewel ze gepensioneerd zijn, zitten ze geen seconde stil: er is werk aan de winkel, of beter gezegd, het front. De oorlog tegen het grootkapitaal en het kapitalisme stopt immers nooit. Deze documentaire is een ontroerend portret van intense liefde, intellectuele vechtlust en een vurige strijd voor een betere wereld.

19.00 uur - Surfing Einstein

Deze fenomenale film duikt duistere materie in, maar weet glansrijk abstract harde wetenschap van het scherm te laten sprankelen. Een groep Italiaanse natuurkundigen wist in 2015 een theorie van Einstein over zwaartekrachtgolven te bewijzen. Ze verbeeldden hun wetenschappelijke doorbraak in deze unieke gedanste documentaire, waarbij ze zelf door hun eigen kantoren en laboratoria wervelen en tonen hoe hun slagen absoluut niet zonder tegenslagen was.
Een film die weergaloos abstracte theorie vertaalt naar duizelingwekkende dans, tussen apparaten om te meten wat we niet kunnen zien en te vangen wat we niet kunnen verwoorden.

21.30 uur - Metamorphosis

De Duitse kunstenaar Maria Sibylla Merian (1647-1717) legde met haar studie van insecten de basis voor de entomologie. Zo legde ze onder meer de metamorfose van rupsen tot vlinders vast in prachtige gravures, en tekende ze als eerste de insecten met de plant waarop ze leven. De Nederlandse filmmaker en mediakunstenaar Pim Zwier duikt met deze fascinerende film in haar leven en werk, in een mix van natuurdocumentaire, kostuumdrama en kunstproject waarin 17e-eeuwse tekeningen en schilderijen op een unieke manier tot leven komen. Zwier was vorig jaar te gast op InScience 2023, waar zijn eerdere film O – collecting eggs despite the times vertoond werd.

21.30 uur - El Equipo

Deze indrukwekkende documentaire toont hoe wetenschap een pijler werd van een universeel gevecht voor mensenrechten. Het verhaal start in de jaren tachtig, wanneer een groep Argentijnse studenten besluit de legendarische forensisch wetenschapper Clyde Snow te helpen met zijn onderzoek naar de desaparacidos – de duizenden mensen die ‘verdwenen’ tijdens de Argentijnse dictatuur in de jaren daarvoor.
Met succes, want dit team wordt de decennia daarna over de hele wereld opgeroepen om te graven naar de waarheid achter bloedbaden en massagraven, van Koerdistan tot Ethiopië tot de afgrijselijke El Mozoto-slachting in El Salvador. Overal weten de wetenschappers de waarheid boven tafel te krijgen, maar dat is niet zonder gevaar.

21.45 uur - The Universal Theory

Een congres voor natuurkundigen, hoog in de Alpen, 1962. Er gebeuren vreemde dingen. Johannes ontmoet Karin, een mysterieuze jazzpianiste die opmerkelijk veel over hem blijkt te weten. Er vallen doden. Deze bergen hebben geheimen.
Een spannende kwantummechanische thriller, uitgevoerd als film noir – met schaduwen diepzwart en sigarettenrook zilver schitterend. De film zit vol frisse ideeën en houdt je op het puntje van je stoel.