InScience – Zondag 17 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

InScience – Zondag 17 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

InScience – Zondag 17 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

Zondag 17 maart

10.45 - A Year in a Field

Al millennia lang houdt hij de wacht, een metershoge monoliet in een Engels veld. De met drie BAFTA awards bekroonde documentairemaker Christopher Morris hield deze rots een jaar lang gezelschap en maakte een contemplatieve en poëtische documentaire over tijd. De film is ook een stille schreeuw over de klimaatcrisis en een indringende mijmering over wat leven is. Een film vol ideeën die diep resoneren, verteld als indringende droom die je wakker schudt.

11.00 - The Inventor

Een charmant stop-motion avontuur over het leven van de legendarische wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci, waarin de focus vooral ligt op zijn onstilbare nieuwsgierigheid en experimenteerdrift. Omdat hij overhoop ligt met de Paus en de Franse staat, gaat hij op zoek naar een plek waar hij ongestoord zijn experimenten uit kan voeren. Met zijn werk probeert hij het antwoord te vinden op de ultieme vraag: wat is de zin van het leven?
De film werd geregisseerd door Pixar-veteraan Jim Capobianco, die eerder het scenario voor Ratatouille schreef. De stemmen werden onder meer ingesproken door Stephen Fry, Daisy Ridley en Marion Cotillard. Een vrolijke animatiefilm die met veel aandacht is gemaakt en een verhaal dat met veel humor wordt verteld, in een avontuur voor jong en oud.

12.15 - L'enfant sauvage

In 1798 wordt in de bossen van het Franse departement Aveyron een wolfskind gevonden. Hij is tien jaar oud en opgegroeid in het wild, dus kan niet spreken, lezen of schrijven en is totaal onaangepast aan de maatschappij. De jonge dokter Jean Itard ontfermt zich over hem door hem te proberen op te voeden. Deze klassieker van François Truffaut is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en werpt interessante vragen op over het enorme belang van taal en communicatie om je tot de wereld te kunnen verhouden.

14.00 - Archive of the Future

Het Natuurhistorisch Museum in Wenen herbergt vele werelden die het volledige spectrum van de evolutie vertegenwoordigen. In dit wereldberoemde kennisinstituut wordt alles verzameld wat mensen door de eeuwen heen hebben gevonden, afkomstig van onze aarde én de ruimte, om te archiveren en bestuderen in naam van evolutionair onderzoek. Deze documentaire werpt een licht op deze bevroren verledens, door een fascinerende kijk achter de schermen te bieden van dit gigantische onderzoeksproject. Want het verleden biedt ook antwoorden op hedendaagse vragen over de toekomst van ons bestaan op aarde.

14.00 - !Aitsa

Deze film neemt ons mee naar de Karoo, een woestijn in Zuid-Afrika ter grootte van Duitsland. In 2018 startte hier de bouw van een gigantische telescoop, waarmee hedendaagse wetenschappers terug de tijd in zullen kijken op zoek naar antwoorden over de oorsprong van het universum. Wat doet deze kosmische kennishonger met de oorspronkelijke bevolking die dit ongerepte land al eeuwenlang bewoont? En hoe verhoudt moderne wetenschap zich tot de oerkennis van de bewoners over deze plaats en haar geschiedenis? !Aitsa is een groots verhaal over hightech wetenschap, eeuwenoude spirituele kennis en koloniale geschiedenis.

16.45 - Thermodielectric

In dit visuele essay duikt Ana Costa Ribeiro in het avontuurlijke leven van haar grootvader, een pionier in de experimentele natuurkunde die in 1944 het thermo-elektrisch effect ontdekte – ‘iets dat met bliksem te maken heeft’, zoals hij het vroeger aan zijn kleindochter vertelde.
Een dromerige en poëtische film over liefde en verlies waar natuurkundige schoonheid en nieuwsgierigheid metaforen worden voor relaties, vol reflecties die de kijker uitdagen verder te denken dan het letterlijke.

17.00 - Mechanisms Common to Disparate Phenomena; #59

Ongetwijfeld de meest zinderende zit van het festival, deze nieuwe film van de Nederlandse experimentele filmmaker Joost Rekveld. Met computertechnologie die in de jaren zestig voor militaire doeleinden ontwikkeld werd, maakte hij met onder meer analoge radio- en radarsignalen een unieke film – die start vanuit het werk van Yoshisuke Ueda, een Japanse computerwetenschapper en een van de grondleggers van de chaostheorie.
Joost Rekveld was vorig jaar te gast op de Opening Night van InScience 2023, waar hij een fragment uit deze film presenteerde.

17.15 - Confessions of a Good Samaritan

Zou jij een nier doneren aan iemand die je niet kent om het leven van diegene te redden? Filmmaker Penny Lane gaat in Confessions of a Good Samaritan op een persoonlijke zoektocht naar de aard van altruïsme, door een van haar nieren te doneren aan een onbekende. In haar documentaire duikt ze in de ethische vragen rondom orgaantransplantatie en maakt ze uitstapjes naar filosofie en sociologie, in een stijl die we ook uit eerdere documentaires van haar kennen: fris en met veel humor verteld.

19.15 - Sleepless Birds

Sleepless Birds kaart de groeiende lichtverontreiniging in Bretagne aan, veroorzaakt door kunstmatig verlichte industriële kassen. De gevolgen voor de regionale biodiversiteit, zoals de verstoring van tijdsbeleving en perceptie van de dieren, zijn groot.

20.00 - Monisme

De Merapi, een actieve Indonesische vulkaan, is zowel plek als protagonist van dit betoverende eco-drama. De relatie tussen mens en natuur staat centraal in deze experimentele fictiefilm, van de mysticus die aan de voet van de vulkaan woont tot de mijnwerker die leeft van wat de bodem hem te bieden heeft. Monisme beweegt vrijelijk tussen feit en fictie, toekomst en verleden, wetenschap en magie, en weet moeiteloos de werkelijkheid met mythes te verweven.

20.15 - The Arc of Oblivion

Waarom zijn mensen, in een universum dat vergankelijk is en bestaat uit krachten die alles aan flarden willen trekken, toch zo vastbesloten om een spoor op aarde achter te laten? Filmmaker Ian Cheney duikt voor zijn nieuwe documentaire de rommelzolder van zijn eigen geheugen in, op zoek naar de drijfveren achter onze menselijke verzameldrift.

Zijn zoektocht start met het bouwen van een ark op een veld in Maine, waarmee hij hoopt het archief van zijn eigen leven veilig te kunnen stellen voor de meedogenloos tikkende tijd. Hij nodigt hier een aantal gasten uit om over hun herinneringen te praten, waaronder Werner Herzog. De fris vertelde documentaire leidt daarna de hele wereld over: naar zoutmijnen in de Alpen, fjorden in het noordpoolgebied en eeuwenoude bibliotheken in de Sahara.