InScience – Vrijdag 15 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

Klik op één van de tijden en koop je tickets:

InScience – Vrijdag 15 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

InScience – Vrijdag 15 maart

INTERNATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL NIJMEGEN

Vrijdag 15 maart

19.15 - Fauna

Geitenherder Valeriano woont aan de rand van Barçelona, naast een laboratorium voor dierproeven – waar hij ook voor werkt. Terwijl hij met lede ogen aanziet hoe zijn beroep langzaam maar zeker uitsterft, lijken de wetenschappers drukker dan ooit met hun jacht op nieuwe medicijnen en vaccins. Een documentaire die mens, natuur en wetenschap met elkaar verbindt door het persoonlijke verhaal van deze geitenherder, die ziek is en zijn pijn stilt met pillen. De film toont op elegante wijze hoe dood en leven met elkaar verknoopt zijn.

21.15 - Neutrino — de dichter onder de elementaire deeltjes

Op ruim duizend meter diepte in de Japanse berg Ikeno-yama bevindt zich de Super-Kamiokande Neutrino Detector. Deze detector is ontworpen voor de natuurkundige studie naar de neutrino – een elementair deeltje dat mogelijk de oorsprong van het universum kan verklaren. In het bergdorp wonen en werken internationale wetenschappers samen met de lokale bevolking en hun spirituele leiders.
In deze poëtisch-filosofische documentaire komen de onzichtbare kwantumwereld en de tastbare realiteit samen, in ontmoetingen met kleurrijke wetenschappers en dorpsbewoners. Een film die begint als persoonlijke ontdekkingsreis naar natuurkundige kennis en uitgroeit tot een universele existentiële zoektocht.

21.45 - Der vermessene Mensch

Aan het einde van de negentiende eeuw reist idealistische etnoloog Alexander Hoffmann naar Namibië. Daar is hij getuige van wat inmiddels als de eerste genocide van de twintigste eeuw wordt gezien: de slachting van de Herero en de Nama-bevolking door de Duitse kolonisten. Een wervelende speelfilm die een licht werpt op de gevaren van pseudowetenschap, in de vorm van een historisch drama gesitueerd in een tijd dat schedelmeten nog als wetenschappelijke onderzoeksmethode gold – en zelfs gebruikt werd om afgrijselijk koloniaal geweld te rechtvaardigen.

22.00 - Knit's Island

Sommige spelers zwierven hier al honderden, soms duizenden uren rond. De virtuele wereld van DayZ, een survivalist online video game die draait om in leven blijven – bijvoorbeeld door de talrijke zombies en schietpartijen te mijden.
Knit’s Island is volledig opgenomen in deze dunbevolkte virtuele wereld, 250 vierkante kilometer groot, en biedt een fascinerend portret van anonieme individuen die online een hechte gemeenschap vormen en dromen delen. Deze verrassende film zuigt je een parallel universum in, dat indrukwekkend realistisch is vormgegeven – maar toch niet helemaal in de haak lijkt.