sluit
do 22 sep

Out and Proud

In de week van Coming Out Day, van 10 t/m 16 oktober, organiseren we allerlei activiteiten om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Met fotografie, film en vooral het gesprek hopen we door de metafoor van ‘het uit de kast komen’ heen te breken en een kleine stap te zetten richting een samenleving waarin we die kastmetafoor niet meer nodig hebben.

Wie denkt dat uit de kast komen een eenmalige activiteit is zal zich toch nog een keer achter zijn oren moeten krabben. De metafoor van het ‘uit de kast’ komen bestaat al erg lang en refereert naar het moment waarop iemand zijn of haar geaardheid of gender ‘onthult’ aan de buitenwereld. Echter, blijft het daar vaak niet bij. Want bij een volgende ontmoeting komt toch die onherroepelijke vraag weer: ‘En heb je ook een vriend’?  

Hoe vaak moet je eigenlijk uit de kast komen? En gaat dat in Nederland wel zo gemakkelijk als we denken? En hoe zit dat dan met andere culturen of milieus? Hoe houden we het gesprek tussen elkaar open, waarbij we ons vrij voelen om elkaar te vragen wat we willen zonder dat iemand zich daarbij moet ‘onthullen’. Maar vooral: hoe komen we toch van de kastmetafoor af? 

FILM & GESPREK: EL HOUB – 15 oktober – 18.45 uur

El Houb van regisseur Shariff Nasr is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt.

Na afloop van de film is er een nagesprek met regisseur Shariff Nasr over uit de kast komen in Nederland. Hoe kwam Shariff Nasr op het idee voor deze film? Wat is zijn persoonlijke connectie met het onderwerp en waarom is het zo belangrijk om nu dit verhaal te vertellen?

Het nagesprek wordt geleid door Simon Timmerman (Inclusie & Diversiteit bij Movisie en voorzitter bij Stichting Roze Zaterdagen Nederland).

Kaarten kun je hier bestellen.

FOTOGRAFIE – 10 t/m 16 oktober

Van 10 t/m 16 oktober kun je een mini fotoserie van de Nijmeegse Vinny Vlemmix vinden in LUX. Meer informatie over de fotoserie volgt snel.

“Think the simplicity of capturing moments as I see them, reflects an honest perspective of my days in our years. There is no answer to what I seek, only peace. I share with you my truth.”

GRATIS [MINI] FILMS – 10 t/m 16 oktober

Van 10 t/m 16 oktober hebben we voor de LUX bezoeker een cadeau. Namelijk een gratis korte film voorafgaand aan de reguliere film. De korte films zijn films gemaakt door en/of voor de LHBTQI+ community en onderstreept de boodschap die we tijdens deze week willen verkondigen. Door deze korte films voorafgaand aan de reguliere films te draaien hopen we een breder publiek te inspireren met onze boodschap.

Om welke korte films het gaat en wanneer we deze precies draaien zal nog gedeeld worden.

EDUCATIE

Onze educatie afdeling heeft meerdere programma’s en activiteiten voor scholen opgezet rondom Coming Out Day. Al jaren komen er hiervoor honderden leerlingen naar LUX. Ook dit jaar geen uitzondering. Hieronder een overzicht van de activiteiten die we doen. Let op, deze activiteiten zijn dus niet open voor publiek.

IK BEN LEVI – ROC Nijmegen
4 oktober

Tijdens dit korte en interactieve filmprogramma in LUX kijken we met studenten naar drie verschillende korte films over seksuele diversiteit, ‘anders’ zijn en uit de kast komen. Samen met gasten en filmmakers gaan we aan de hand van deze films in gesprek met de zaal. Tijdens dit programma zal de gloednieuwe korte film IK BEN LEVI te zien zijn en gaan we in gesprek met de twee jonge filmmakers Beer en Jelle.

Interactief filmprogramma – Groep 7 en 8
11 oktober

Tijdens dit korte filmprogramma in LUX kijken we met leerkrachten en leerlingen een interactief filmprogramma over seksuele diversiteit, identiteit en acceptatie. Het programma bestaat uit verschillende korte films, documentaire en fictie en altijd met kinderen in de hoofdrol. Samen met bijzondere gasten, filmmakers (zoals Susan Koenen van IK BEN EEN MEISJE) en acteurs of hoofdrolspelers gaan we in gesprek met de zaal over seksuele diversiteit, ‘anders zijn’, rolpatronen doorbreken en uit de kast komen. Het programma duurt ongeveer 75 minuten van begin tot eind. Dit programma organiseren we samen met SchoolsOUT.

Coming Out Day – Aldenhof groep 7 en 8
13 oktober

Omdat we dit programma voor zoveel mogelijk leerlingen toegankelijk willen maken gaan we de wijk in. Scholen in de buurt van Dukenburg kunnen in de theaterzaal van de Aldenhof het korte filmprogramma bekijken en in gesprek met gasten over seksuele diversiteit, identiteit en acceptatie. Het programma duurt ongeveer 75 minuten van begin tot eind. Dit programma organiseren we samen met SchoolsOUT.

Coming Out Day – Basisschool De Hoeven: groep 7 en 8
14 oktober

Ook in Beuningen organiseren we dit jaar een speciaal filmprogramma. Op basisschool De Hoeven installeren we ons mobiele filmscherm en vertonen we het korte filmprogramma. Ook hier gaan we samen met bijzondere gasten met leerlingen van drie verschillende scholen in gesprek. Dit programma organiseren we samen met SchoolsOUT.